Ezeket látta már?

Így válassza ki a megfelelő műlencsét szürkehályog-műtéthez

szürkehályog, műtét, műlencse, választ

Nem mindegy például, hogy milyen életmódot él.

Az operációval helyreállítható a látás, még abban az esetben is, ha műtét előtt a hályogtól a páciensnek már csak fénylátása volt. A beavatkozás előtt azonban el kell döntenünk, hogy milyen műlencsét szeretnénk. A szürkehályog műtét ma a világon az egyik leggyakrabban, legnagyobb biztonsággal és legeredményesebben végzett műtéti eljárás.

Miért alakul ki a szürkehályog?

Normál esetben a szemlencse tokja teljesen átlátszó, belsejében tiszta anyag található. A szürkehályog (katarakta) lényegében a szemlencse átlátszóságának csökkenésével valamint alakjának megváltozásával járó szembetegség.

Az életkor előrehaladása során ugyanis a szemlencse folyadéktartalma növekszik, így az domborúbbá válik. Emellett az anyagcseréje és energia-háztartása is romlik, ami a lencse szerkezete is megváltozik - emiatt a fény egyre kevésbé jut át a szemlencsén, szóródik, visszaverődik.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

Húsz évvel ezelőtt minden beteg ugyanolyan típusú lencsét kapott a szürkehályog-műtét során. Az elmúlt két évtizedben az új lencsetechnológiák azonban lehetővé tették a szemsebészek számára, hogy többfókuszú műlencsékkel regenerálják a látást. A megfelelő implantátum kiválasztása azonban fejtörést okozhat. Az optimális műlencse típus számos személyes tényezőtől függ, például, hogy milyen tevékenységeket végzünk a nap folyamán, munkánk során mely távolságokat használjuk, van-e olyan hobbink, amihez bizonyos távolságra kiváló látás szükséges? A választásba természetesen az is beleszól, hogy milyen költségkeretet tudunk a műtétre szánni.

„A szürkehályog-műtét során a homályos/elszürkült saját szemlencsét egyedi paraméterek alapján, személyreszabottan megtervezett műlencsére (IOL – intraocular lens) cseréljük. A műlencse nemcsak helyreállítja a szürkehályog miatt megromlott látást, de javítja a fénytörési hibákat is, mint például a rövidlátás (myopia), távollátás (hypermetropia), asztigmatizmus vagy presbyopia. A megfelelő műlencse kiválasztása rendkívül fontos, hiszen ez határozza meg a műtét utáni látást” – mondja Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Milyen lencse implantátumok léteznek?

Jelenleg a következő típusú műlencse kategóriákból lehet választani:

  • egyfókuszú vagy monofokális műlencsék – ez az alaplencse mindössze egyetlen távolságra biztosít kiváló látást. A tiszta látást biztosító fókuszpontot többnyire távolra nézéshez (vezetés, tévézés) állítják be. A távoli fókuszú műlencse beültetése esetén a látás tiszta lesz távolra, de homályos a köztes és közeli távolságokban. Ez azt jelenti, hogy szemüvegre lesz szükségünk például vezetésnél, hogy jól lássuk a műszerfalat, munkánál a számítógép használatához, illetve a mobiltelefon, az óra, az étlap, de még a tányéron lévő étel megtekintéséhez is. Rövidlátók esetén, amennyiben az egyéni anatómia lehetővé teszi, egyfókuszú lencsével a jó közeli látás is elérhető (olvasás, varrás), ebben az esetben azonban távolra és monitorhoz lesz szükség szemüvegre a műtét után.
  • trifokális/multifokális műlencsék – ezek a műlencsék olyan továbbfejlesztett multifokális műlencsék, amelyek kétszemes éleslátást biztosítanak távoli, közép, és közeli távolságra is. Trifokális műlencse választás esetén, a műtétet követően a páciensek 80 százalékánál teljesen elhagyható a szemüveg viselése. Bizonyos munkafolyamatokhoz, ahol egy speciális távolságban kell, hogy éles legyen a látás, ennél a műlencsénél is szükség lehet kis dioptriás munkaszemüvegre.
  • nyújtott fókuszú monofokális és EDOF műlencsék – A nyújtott fókuszú műlencsék a mélységélesség javításával biztosítják azt, hogy ne csak távolra, hanem középtávolságra is jó látásélmény alakuljon ki. Ez a műlencse típus nem ígér teljes szemüvegmentességet, hiszen a 20-40 centis olvasótávolságban szükségünk lesz olvasószemüvegre, de mégis nagyobb függetlenséget biztosít a mindennapokban a szemüveghasználattól.
  • tórikus műlencsék – az asztigmatizmus (cylinder dioptria) kezelésére tervezték. A korábban felsorolt típusok mindegyike elérhető tórikus változatban is.

Mit válasszunk az életmódunkhoz?

„A pácienssel konzultálva felmérjük a mindennapos tevékenységeket, a munkakörülményeket, szabadidős tevékenységeket, stb. Így biztosítjuk, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő műlencsét ültessük be. Ezért is nagyon fontos a műtétet megelőző alapos szemészeti alkalmassági vizsgálat és szakorvosi konzultáció!” – folytatja Dr. Cserháti Zoltán.

  • ha az életmódunk a közeli látást kívánja – amennyiben rövidlátók vagyunk, sok időt töltünk számítógép előtt, gyakran használunk digitális eszközöket, szeretünk szemüveg nélkül olvasni, választhatjuk a monofokális lencsét “közelre beállítva”, ilyenkor általában -2,00 dioptria körüli értékre “állítjuk be” a műlencséket. Ebben az esetben viszont távollátáshoz, például tévénézéshez vagy vezetéshez, szemüveget kell majd viselnünk.
  • ha gyakran vezetünk éjszaka – ha fontos az éjszakai vezetés, érdemes elkerülni a többfókuszú (trifokális/multifokális) és bizonyos EDOF lencséket. Ezek beültetése után ugyanis kb. 20%-ban előfordulhat, hogy az egy pontból érkező fényforrások körül tartósan fénykörök maradnak, ún. fényszórás alakulhat ki (halo/glare jelenség). Ez különösen igaz éjszaka vagy gyengén megvilágított helyeken. Azoknak, akik gyakran vezetnek éjszaka, a monofokális vagy a nyújtott fókuszú monofokális műlencsék egyes típusai jelenthetik a legkényelmesebb megoldást.
  • ha aktív, sportos életmódot folytatunk – a trifokális/multifokális és nyújtott fókuszú műlencsék ajánlottak abban az esetben, ha tevékenyen éljük a mindennapjainkat és sokat sportolunk, mely tevékenység közben zavaró a kontaktlencse és a szemüveg. Ezekkel a műlencsékkel szinte minden fizikai tevékenység elvégzése lehetségessé válik szemüveg használata nélkül.
  • ha szembetegséggel küzdünk – a többfókuszú és EDOF lencsék általában nem ajánlottak komplex, látásromlást eredményező szembetegség, korábbi szemészeti műtét vagy szaruhártya hegek esetén. Az ilyen problémával küzdő betegek számára ezek a komplex műlencsék nem biztosítanak jobb látásélményt, mint az egyfókuszú implantátumok. Ha valamilyen szembetegséggel élünk, és szürkehályogot diagnosztizáltak nálunk, akkor valószínűleg csak a monofokális műlencse beültetése lehetséges.

Milyen költséggel kell számolni szürkehályog- műtét esetén?

A szürkehályog-műtét elvégeztethető OEP finanszírozással állami kórházban. Ez esetben csak egyfókuszú vagy egyfókuszú tórikus műlencse választható, és számítani kell arra, hogy a műtétre több hónapot, akár fél évet is várni kell, valamint a két szem műtétje két külön időpontban történik majd, néhány hónap eltéréssel. Aki kényelmesen, sorbanállás és több hónap várakozás nélkül szeretne egyfókuszú műlencsét, valamint szeretné a két szem műtétjét egy alkalommal letudni, annak érdemes magánszemészetet felkeresni. Az egyfókuszú implantátummal történő műtétek ára szemenként negyedmillió forinttól indul. Ha multifokális vagy nyújtott fókuszú műlencse lenne a preferencia, akkor pedig mindenképp magán egészségügyi intézményhez érdemes fordulni, ahol az ilyen lencseműtétek ára szemenként félmillió forintnál kezdődik. „Javasolt, hogy szürkehályog-műtét előtt szemorvosunk segítségével tájékozódjunk a műlencse-választás lehetőségeiről. Mindenkinek megvannak az egyéni preferenciái és anyagi lehetőségei, a szakorvos ezek figyelembevételével tudja ajánlani az illető számára ideális műlencsét” – zárja Dr. Cserháti Zoltán.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ködös, homályos látás és szemfájdalom - ez a betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szürkehályog

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához