Ezeket látta már?

Tegyünk a szemünk egészségéért!

2017.02.28. Módosítva: 2017.03.03.
eyecornea_1

Vannak olyan dolgok, amelyek létezését mindaddig természetesnek vesszük, amíg azok el nem romlanak. Ilyen például a látásunk is, amellyel még mindig nagyon keveset törődünk, és sokan bele sem gondolunk, hogy az éleslátás nem tart örökké.

Rengeteg időt töltünk hajunk ápolásával, arcbőrünk ragyogóvá varázslásával, körmünk szépségével vagy testünk feszességével, ám sokszor megfeledkezünk az alapvető érzékszerveinkkel való törődésről. Pedig fontos tudni, hogy mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak, jól látóknak és kevésbé jól látóknak, szüksége van a szemei egészségének védelmére. Összegyűjtöttünk pár nagyon egyszerű szempontot, amelyeket betartva megkönnyítjük szemünknek, hogy látásunk továbbra is ép és éles maradjon!

Tegyünk a szemünk egészségéért!

Védelem

Nem szabad megfeledkezni a megfelelő védelemről egyik évszakban sem! Csakúgy, mint bőrünk, a szemünk is megőrzi emlékeiben a bántalmakat, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget viseljünk. Figyeljünk arra is, hogy ne dőljünk be az aktuális divatnak, mivel az egyszerűen elsötétített lencsék általában egyáltalán nem tartalmaznak UV-védelmet!

Étkezés

Megfelelő táplálkozással olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat vihetünk be szervezetünkbe, amelyek jótékony hatással vannak szemünk egészségére is. A tojásban, halakban és a májban rengeteg A-vitamin, a citrusfélékben, paradicsomban és paprikában C-vitamin, a növényi olajokban pedig E-vitamin található. Ezek mellett érdemes a sárgarépában és spenótban található béta-karotint, a marhahúsban lévő cinket, valamint a teljes kiőrlésű gabonaféléket a szelén miatt beépíteni étrendünkbe.

Pihenés

A monitor előtti munka azért veszélyes, mert a koncentráció miatt ritkán pislogunk. Ez túlerőltetéshez és szemszárassághoz vezet. A szemszárasságot elkerülhetjük műkönny használatával, de segít az óránként beiktatott pár perces szünet, amikor egy távoli pontra fókuszálunk az irodában. A legjobb megoldás természetesen egy kiadós alvás, melynek optimális ideje egy felnőtt számára 7-8 óra.

Látásjavítás

Nincs nagyobb kincs, mint a látásunk, így tartsuk be a jó tanácsokat! Ha szemüveget hordunk, figyeljünk rá, hogy ne karcolódjon meg a lencse, és legyen nálunk mindig finom szövetű textília a tisztításához. A kontaktlencsét viselők mindig tartsanak maguknál egy kis doboz ápolófolyadékot, hogy a szennyeződéseket el tudják távolítani a vékony lencséről.

Forrás: Optimum Látásjavító Lézerközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához