A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A dohányzás és a szájüregi daganatok kapcsolata

#egészség
2017.02.24. Módosítva: 2017.02.27.

Régóta ismert, hogy a dohányzás megnöveli a szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát, a füst által kiváltott rákok kialakulásának pontos mechanizmusa azonban nem ismert.

Hirdetés

Az amerikai Tufts Egyetem kutatói vizsgálatukban a lehetséges kiváltó okokra próbáltak meg fényt deríteni.

Vizsgálataikba 56, 30 és 80 év közötti férfit és nőt vontak be. A résztvevők fele erős dohányos volt (legalább napi 10 száz cigaretta egy éven át). A kutatók kielemezték az alanyok étrendjét és vér- valamint szájnyálkahártya-mintát vettek tőlük. "A dohányosok folsav - szintje mind a vérükben, mind a szájnyálkahártya sejtjeiben alacsonyabb volt, mint a nem dohányzóké" - mondta Dr. Joel Mason, a kutatás vezetője. A folsav a B-vitaminok közé tartozik, fontos szerepet játszik a sejtek örökítő anyagának -DNS- szintézisében.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy míg egészségesekben a vér és a szájnyálkahártya folsav-szintje egyforma, addig dohányosokban a koncentráció alacsonyabb a szájüregben. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a dohányosok szájnyálkahártya-sejtjeiben több a genetikai elváltozás (megnőtt az ún. micronucleusok száma). "Elképzelhető, hogy a folsav hiánya olyan irányban változtatja meg a sejtek környezetét, hogy az a daganatképződés irányába hat. Mind a folsav-csökkenés, mind a micronucleusok felszaporodása a dohányzás következménye, azonban a két jelenség nem áll kapcsolatban egymással" - mondta Dr. Mason, azaz a dohányzás szájüregben kifejtett káros hatásai közül a folsav-szint csökkenés csak az egyik lehetséges oka a daganatoknak. A kutatók a dohányzás és a folsav közötti összefüggés tisztázására további vizsgálatokat terveznek.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.