Ezeket látta már?

Az alkoholtól tényleg elsorvad az agyunk

2018.05.02. Módosítva: 2018.05.07.
agy_alkohol

Míg a mértékletes alkoholfogyasztás kedvező hatással van szív- és érrendszerünkre, addig sajnos a rendszeres alkoholfogyasztás együtt jár agyunk sorvadásával.

Míg a mértékletes alkoholfogyasztás kedvező hatással van szív- és érrendszerünkre, ez együtt jár agyunk sorvadásával. – állítják amerikai ideggyógyászok.

Agyunk egészsége

Carol Ann Paul és munkatársai csaknem kétezer (1,839) 34 és 88 év közötti beteg agyáról készült MRI felvételt elemzett. A betegeket alkoholfogyasztási szokásaik alapján az alábbi csoportokba sorolták: antialkoholisták; absztinensek; alkalmi alkoholfogyasztók; mérsékelt ivók és nagyivók (heti 1-7, 8-14 illetve annál több italt fogyasztók).

A kutatók azt találták, hogy minél többet iszik valaki, annál kisebb lesz az agya. A nagyivók agyának térfogata átlagosan 1,6 százalékkal volt kisebb azokéhoz képest, akik sohasem ittak. A csoportok között átlagosan 0,25 százalék térfogatkülönbség mutatkozott.

agy_alkohol

Az agy sorvadása

"Az agy időskori sorvadása ismert jelenség. A folyamatot az alkohol felgyorsíthatja."-mondta Paul. A felmérésből az is kiderült, hogy a nők agya gyorsabban sorvadt alkohol hatására. "Mindez nem meglepő, hisz a nők sokkal érzékenyebbek az alkoholra és nehezebben tudják lebontani." – magyarázta Paul.

Zsírmáj, alkoholos májelfajulás: így kezeljük diétával - kattintson tovább!

James Garbutt, az Észak-Karolinai Egyetem pszichiátria professzora a következőképp kommentálta az eredményeket: "A tanulmány megerősíti az alkohol agykárosító hatását. Korábban már kimutatták, hogy az ivás rontja az agyi működést és a gondolkodást. Az más kérdés, a fenti funkciók és az agy térfogatának változása hogyan függhetnek össze egymással".

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához