Ezeket látta már?

Hepatitis és kábítószerezés - a számadatok tükrében

Hepatitis C: a magyarországi elterjedtség az intravénás szerhasználók körében elmarad az európai átlagtól. A fertőzöttség aránya Budapesten a legmagasabb.

Európában a hepatitis C vírus egyik leggyakoribb terjedési módja az intravénás kábítószer-használat. Magyarországon európai viszonylatban az intravénás kábítószer-fogyasztók körében alacsony a hepatitis C elterjedtsége, területi bontásban azonban már nem ilyen egységes a kép – derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont által gyűjtött adatokból. A fertőzöttek aránya Budapesten a legmagasabb, azonban az ártalomcsökkentő módszerek bizonyítottan csökkentik a vírusfertőzés terjedését.

Hepatitis és kábítószerezés - a számadatok tükrében

Európában a hepatitis C vírus egyik leggyakoribb terjedési módja az intravénás kábítószer-használat.

A vér útján terjedő vírus az egyik kórokozója a krónikus májbetegségnek, amely korai halálozáshoz vezethet. A betegség gyakran a megfertőződést követően csak sok tünetmentes év elteltével jelentkezik.

A becslések szerint az EU-ban közel egymillió olyan HCV fertőzött él, aki korábban valamilyen kábítószert injektált. A tagállamok jelentései szerint az intravénás szerhasználók jellemzően 40-90 százaléka HCV fertőzött.

Sok intravénás szerhasználó nem sokkal az első injektálás után megfertőződik, ami elsősorban a nem biztonságos injektálási módszereknek – többek között a tűk, fecskendők és az egyéb injektáló eszközök közös, illetve többszöri használatának – köszönhető.

Az intravénás kábítószer-használók magas HCV fertőzöttségi aránya komoly közegészségügyi problémát jelent, amelyet súlyosbít az a tény is, hogy sokan közülük szűrésre nem járnak, így esetleges fertőzöttségükről nem tudnak.

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) 2006 óta szervez országos szinten szűrővizsgálatokat az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. A helyben elvégezhető szűrővizsgálatok lehetőségét az injektáló szerhasználók által látogatott kezelőhelyeken, illetve tűcsere programokban ajánlják fel, ezzel is elősegítve szűrésben való részvételüket.

Hepatitis és kábítószerezés - a számadatok tükrében

Az OEK vizsgálatai alapján a hazai adatok azt mutatják, hogy a hepatitis C vírus elterjedtsége az injektáló kábítószer-használók körében évek óta 25 százalék körül alakul, amely Európában alacsonynak mondható. Területi bontásban azonban szélesebb skálán mozognak a fertőzöttségi arányok: a legutóbbi vizsgálat adatai szerint bár vidéken alacsonyabb a HCV fertőzöttség (8 százalék), Budapesten a megszűrt intravénás kábítószer-fogyasztók 40 százaléka volt hepatitis C fertőzött, egy VIII. kerületi tűcsere programban meglehetősen magas, közel 70%-os fertőzöttséget mértek.

Hazánkban a HCV fertőzöttség gyakrabban fordul elő a női intravénás szerhasználók esetében, életkor tekintetében pedig a 25 évnél idősebb intravénás szerhasználók körében. Magasabb a fertőzöttségi arány azoknál is, akik már hosszabb ideje injektálnak, illetve az elsődlegesen opiát származékokat használók között.

A hepatitis C terjedésének csökkentésére léteznek – nemzetközi vizsgálatok alapján – bizonyítottan hatásos módszerek. E módszerek közé tartozik a heroint és más opiátokat használók esetében az opiát-helyettesítő, úgynevezett szubsztitúciós kezelés, továbbá minden intravénás szerhasználó igénybe veheti a tűcsere programokat, melyek begyűjtik a használt fecskendőt és cserébe steril fecskendőt adnak.

A Nemzeti Drog Fókuszpont adatai szerint 2010-ben 11 kezelőhelyen összesen 1031 fő részesült szubsztitúciós kezelésben. Tűcsere programot vagy tű-automatát országszerte 23 szervezet működtetett. A szervezetek több mint 500.000 fecskendőt osztottak ki és közel 350.000 használtat gyűjtöttek be. A tűcsere programokat 2010-ben 2810 intravénás szerhasználó vette igénybe. Alapul véve az összes hazai intravénás droghasználó becsült számát elmondható, hogy a tűcsere programok az érintettek közel felét érték el.

A Nemzeti Drog Fókuszpont

A Nemzeti Drog Fókuszpont a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének hazai központja: a saját kutatások mellett más intézményekben keletkező adatokat, információkat gyűjt, dolgoz fel és szolgáltat hazai és nemzetközi szervezeteknek a kábítószer-probléma feltárásával, kezelésével és megoldásával kapcsolatos döntéseikhez.

További információ: www.drogfokuszpont.hu

Éves jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről

A Nemzeti Drog Fókuszpont által évente kiadott összefoglaló az EMCDDA, Európai Unió kábítószer-monitorozási központja által megfogalmazott sztenderdek mentén vizsgálja a magyarországi kábítószerhelyzet alakulását. A témával foglalkozó hivatalos intézmények és más független felmérések adatait összesítő dokumentum minden év novemberének első hetében kerül nyilvánosságra. Az eddig megjelent Éves jelentések elérhetőek a www.drogfokuszpont.hu oldalon.

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához