Mindenki ezt nézi most!

Hidrogén-peroxid okozza a tüdőrákot

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Már évtizedek óta köztudott, hogy a dohányzás halált okozhat, de a mai napig senki sem értette pontosan, miként rákosodnak el az egészséges tüdősejtek a dohányfüst hatására.

Hidrogén-peroxid okozza a tüdőrákot

Már évtizedek óta köztudott, hogy a dohányzás halált okozhat, de a mai napig senki sem értette pontosan, miként rákosodnak el az egészséges tüdősejtek a dohányfüst hatására.

A FASEB szakfolyóirat márciusi számában megjelent új kutatási jelentésben a Californian Egyetem kutatói megmutatták, hogy a hidrogén-peroxid ill. az ahhoz hasonló oxidánsok a bűnösek. Ez a felismerés segíthet a dohányiparnak kevésbé káros termékek kifejlesztésében, az orvoskutatóknak pedig új utakat nyit a tüdőrák kezelése terén.

„Mivel a tüdőrák esetében az ötéves túlélési arány aggasztóan kicsi, mindössze 15,5%, reméljük, hogy a tanulmány által jobban ráláthatunk majd az új terápiás célpontokra.” – mondta Tzipora Goldkorn, a cikk főszerkesztője.

A kutatási tanulmányban Goldkorn és munkatársai leírták, hogyan tették ki a különböző emberi tüdősejteket cigarettafüst ill. hidrogén peroxid hatásának, majd 1-2 napra elzárták őket, majd felmérték a bennük zajló rákos folyamatokat. A káros hatásoknak kitett sejtekben a rákos elváltozásokhoz hasonló folyamatokat tapasztaltak, míg a többi sejtnél nem.

„A fegyver és a bomba gyilkol, és a cigaretta is” – mondta Dr. Gerald Weissmann a FASEB főszerkesztője. „A biológusok nem sokat tudnak tenni az első kettő esetében, de az ehhez hasonló tanulmányok segítségükre lehetnek a dohánnyal kapcsolatos halálesetek és betegségek elleni küzdelemben. A kísérletek nem csak új molekuláris célpontokat mutatnak a rák kezelésében, hanem felfedik a füstben levő, egészségkárosodásért felelős anyagokat.”

Az USA Egészségszabályozási és Betegségmegelőzési Központja szerint a dohányzás az egyetlen legjobban megelőzhető halálozási ok, mely évente 400 ezer ember életét követeli. Nagyjából minden ötödik haláleset ennek köszönhető. A dohányzás tehető felelőssé a tüdőrákos esetek nagy többségéért. Egy 2000-es jelentés szerint a dohányfüst 4000 különböző kémiai anyagot tartalmaz, ebből 43 rákkeltő. A 4000 vegyület egy része ízfokozó, égési időt növelő vagy konzerváló adalékanyag.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz