Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Covid-19 utáni erekciós zavarok – mennyire gyakori és miért alakul ki?

erekciós problémák, koronavíris, covid-19, merevedési problémák, long-Covid, libidó, szexuális zavarok

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta Covid-19-et követően merevedési zavarok és terméketlenség is felléphetnek a férfiaknál,- derül ki több vizsgálatból. A panaszok hónapokon keresztül tarthatnak.

Az erekciós problémák és a terméketlenség hátterében az érfalak működészavara, a tesztoszteronhiány, a légzőrendszer és a keringés állapotának a romlása, valamint a pszichés stressz is állhat. A háttérben meghúzódó okok, amint az a felsorolásból is kiderül, szerteágazóak lehetnek, de jelen esetben valamennyien egy tőről fakadnak, a koronavírus-fertőzés okozta szervi, szöveti károsodásokból. Vagyis, a Covid-19 olyan változásokat idézhet elő, amik merevedési problémákat okoznak, és akár terméketlenséghez is vezethetnek.

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy a long-Covid tünetegyüttesnek része az erekciós zavar is, ami egy kolumbiai felmérés alapján a poszt-Covid-dal küzdő férfiak 3 %-át érinti.

Vérereket károsító koronavírusok

Néhány, korábban Covid-19-ben megbetegedett férfinél, akiknél az erektilis zavar nagyon erősen jelentkezett, péniszoperációra került sor. Náluk a szövettani vizsgálat során ún. extracelluláris víruspartikulumokat mutattak ki a vérerek közelében. Ezek a víruspartikulumok nincsenek jelen azoknál a férfiaknál, akik korábban nem voltak koronavírus-fertőzöttek.

Enzimhiány is állhat a merevedési zavarok hátterében

A Covid-19-en átesett férfiaknál a péniszben bekövetkező értágulatot szabályozó enzimszint (endoteliális nitrogén-monoxid-szintáz) jellemzően alacsonyabb a normálisnál. Az enzimszint esetükben még annál is alacsonyabb, mint ami azoknál a férfiaknál mérhető, akik szintén merevedési zavarral küzdenek, de korábban nem voltak Covid-osak.

Covid-19 utáni alacsony tesztoszteron-szint magyarázhatja a libidócsökkenést

Olaszországi kutatók 121, Covid-19 miatt kórházban kezelt férfinél követték nyomon a tesztoszteron-szint alakulását 7 hónapon keresztül. A férfi nemi hormon alacsony szintje, a tesztoszteronhiány ugyanis potenciazavarokkal, libidócsökkenéssel járhat együtt.

A kórházból való hazabocsájtást követő 7 hónap alatt a férfiak 90 %-ánál a tesztoszteron-szint egy alacsony szintről indulva emelkedést mutatott. Azonban, a férfiak 10 %-ánál még 7 hónap elteltével is csökkenő tendenciát mutatott a hormonszint.

Gond van a merevedéssel? Így kezelik az urológián - olvasson tovább!

Összességében: a korábban Covid-19 miatt kórházban kezelt férfiak 55 %-ánál a tesztoszteron-szint 7 hónap elteltével is annyira alacsony volt, hogy esetükben tesztoszteronhiány állt fenn. Minél több alapbetegsége volt egy férfinek a kórházba kerülést megelőzően, annál kisebb volt az esély arra, hogy a tesztoszteron-szintje a felépülési időszakban normalizálódjon.

A Covid-19 okozta pszichés problémák is okolhatók a szexuális zavarokért

A koronavírus-fertőzés pszichés mechanizmusok révén is befolyásolhatja a szexuális működést. A Covid-19 okozta stressz, szorongás vagy depresszió egyaránt okozhatnak erekciós problémákat.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.pharmazeutische-zeitung.de/erektionsprobleme-als-folge-der-coronainfektion-129190/

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához