Ezeket látta már?

Fogamzásgátlás világnapja: sok magyar nő helytelen módszert használ

2018.09.26. Módosítva: 2018.09.26.
ovszer

Nagyobb szerepet játszik a magyar nők életében az intimitás, mint nyugat-európai társaikéban, mégis kevésbé bizonyulnak tudatosnak a fogamzásgátlás terén.

A magyar hölgyek egyharmada semmilyen fogamzásgátló módszert nem használ és a nyugat-európai országokhoz képest kétszer annyian hagyatkoznak olyan megbízhatatlan módszerre, mint a megszakított közösülés – derül ki Richter a Nőkért Index nyolc európai országban elvégzett reprezentatív kutatásából. Pedig azok, akik megbízható fogamzásgátló módszert, például tablettát használnak, a szexuális életben is magabiztosabbak. A tudatos védekezés és a fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatos tájékozottság jelentőségére hívja fel a figyelmet szeptember 26-án a Fogamzásgátlás Világnapja.

A magyarok szexuális élete kimagasló

A szexualitás, az intimitás fontos része a magyar nők életének, fontosabb, mint a vizsgált nyugat-európai országokban. A Richter a Nőkért Index eredményei szerint nyugat-európai társaikhoz képest több magyar nő nyilatkozott úgy, hogy szereti a partnerét (70% vs. 80%) és jóval többen tartják örömforrásnak a szexuális életüket is (73% vs. 62%). Igaz, a szexuális életükkel már kevesebben elégedettek (mindössze 60%), de még ez az arány is magasabbnak bizonyul a többi országéhoz képest (56%).

A megbízható fogamzásgátlás a gondtalan szexuális élet és a tudatos családtervezés elengedhetetlen része, talán ennek is köszönhető, hogy a megkérdezett magyar nők is a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztását tartják a legfontosabb nőgyógyászati témakörnek. A kutatás arra is rámutatott, hogy a megfelelő módszer a szexuális élet minőségét is befolyásolhatja. A tablettát választó nők például a megfelelő védelem tudatában sokkal magabiztosabbnak érzik magukat az intim együttlétek során.

Továbbra is nagy szükség van a fogamzásgátlással kapcsolatos edukációra

Bár a legtöbb fogamzásgátló módszer ismertsége a magyar nők körében némileg magasabb is, mint Nyugat-Európában, a használat terén már kevésbé bizonyulnak tudatosnak. A magyar nők egyharmada egyáltalán nem használ semmilyen fogamzásgátló módszert, ráadásul európai összehasonlításban kiugróan magas azok aránya (15%), akik olyan megbízhatatlan módszerre hagyatkoznak, mint a megszakított közösülés. A két legelterjedtebb módszer hazánkban – hasonlóan Európához – a gumióvszer és a fogamzásgátló tabletta, de míg az európai nők, ha kis különbséggel is, a tablettát részesítik előnyben, nálunk éppen fordított a helyzet.

szexualis_elet

"A Richter a nőgyógyászati területen nemzetközi szinten is vezető gyógyszergyártóként kiemelt figyelmet fordít a nők helyzetére. A Richter a Nőkért Index kutatással a legfontosabb célunk az volt, hogy felhívjuk a női léttel és a női egészséggel kapcsolatos problémákra a figyelmet és ezzel elősegítsük azok megoldását. Az egyik ilyen terület a fogamzásgátlás, illetve az azzal kapcsolatos edukáció, amelynek jelentőségét sajnos a terhesség-megszakítással kapcsolatos statisztikák is jól mutatják. Bár az elmúlt évtizedekben Magyarországon jelentősen csökkent az abortuszok születésszámra vetített aránya, európai összehasonlításban még mindig igen magas ez a szám" - emelte ki Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

"A nem kívánt terhesség jelentős pszichés teher a nők számára. Abban az esetben, ha egy pár nem védekezett megfelelően a szexuális aktus során, indokolt lehet a sürgősségi tabletta használata, azt követően pedig hormonális fogamzásgátló szedésének a megkezdése" – mondta el Dr. Telek Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos.

Segít a szakember

Ha fogamzásgátlásról van szó, a nőgyógyász a legfontosabb véleményvezér: minden második magyar nő a szakember véleménye alapján választ megfelelő módszert. A nők közel egynegyedét befolyásolja a partnere a választásban, de sokan beszélik meg barátaikkal is ezt a kérdést. A negyedik legfontosabb információforrásnak az internet számít, annak ellenére, hogy az ott található információk sokszor vezetnek tévhitekhez és növelik a nem megfelelő választás kockázatát.

Fájdalmas szex nők esetében: mi lehet az oka? Kattintson tovább!

Azt, hogy kinek milyen fogamzásgátló módszert érdemes használnia, nagyban befolyásolja az egyén életkörülménye, kora, és egészségi állapota. Rendkívül fontos ezért a nőgyógyász szerepe az egyedi igényeket kiszolgáló és az életstílushoz illeszkedő fogamzásgátló módszer megtalálásában.

"A jelenleg létező fogamzásgátló módszerek közül a hormonális fogamzásgátlók használata a leghatékonyabb eszköz a nem kívánt terhesség megelőzésére. Használatával a családtervezés mellett kiszámíthatóvá válik a menstruációs ciklus, kezelhetőek a vérzési rendellenességek, valamint megelőzhetőek, illetve jelentősen mérsékelhetőek a menstruáció során jelentkező alhasi görcsök, fájdalmak" – mondta el Dr. Telek Tamás.

További információ: richteranokert

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához