Ezeket látta már?

A fehérköpeny szindrómába is bele lehet halni

2016.03.18. Módosítva: 2016.03.20.

Orvoshoz járni senki sem szeret. Ez tény, sőt vannak olyanok is, akik kiugró vérnyomásértéket produkálnak, hipertónia gyanúját keltve ezzel. Aztán mikor hazaérnek, minden újra a normál kereteken belül mozog. Hogy mennyire kell komolyan venni az orvosnál produkált magas vérnyomást, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt.

Fehér köpeny szindróma

A fehérköpeny szindrómába is bele lehet halni

Bármilyen problémával fordulunk orvoshoz, a vérnyomásmérés a legtöbb háziorvosi rendelőben rutinszerűen zajlik. Sokan azonban megdöbbennek a kapott értéken, ugyanis meglehet, hogy otthoni körülmények között a normál értéket produkálnak, azonban orvosnál kiugróan magasat. Ilyen esetben fehér köpeny szindrómáról beszélünk.

Betegség vagy sem?

Régebben a szakemberek csak legyintettek a problémára, viszont friss tanulmányok már azt sugallják, hogy nem ártana komolyan venni, mivel az ilyen emberek több mint a felénél előbb-utóbb ténylegesen kialakul a hipertónia.

Dr. Sheldon G. Sheps, a Mayo Clinic orvosprofesszora hozzátette, hogy bizonyított tény, hogy az idősebb, fehér köpeny szindrómás betegeknél vérnyomáscsökkentő hatására csökken a szívproblémák kialakulásának valószínűsége (ennek ellenére egy egészséges fiatalnak nem feltétlenül kell rögtön gyógyszerekhez nyúlni, ám nem árt rendszeresen ellenőrzésen rész venni). A problémát azért sem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert a Johns Hopkins Kórház közleménye szerint az orvosnál produkált hipertónia idős korban ugyanúgy megnöveli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának esélyét, mint az általános hipertónia.

Bár a nemzetközi irányelvek még nem ajánlják mindenkinek, hogy gyógyszeresen kezeljék problémát, mivel több kutatást kell még elvégezni a témában. Ám ha valakinél magas vérnyomást mérnek az orvosi rendelőben úgy, hogy otthoni körülmények közt normális értéket produkál, a következőket érdemes tenni, a további problémák elkerülése érdekében:

Mérje meg otthon azonos időpontban a vérnyomását: "vérnyomását minden nap azonos időpontban, ülő helyzetben mérje úgy, hogy az alkarját támassza meg és a felkarja maradjon szabad, ne szorítsa el semmi.

Amennyiben magas értéket mutat az eszköz, 1 perc múlva ismételje meg a mérést, majd 1 perc múlva újra - harmadszor is -, ügyelve arra, hogy a pulzusszámot is számolja! Ha három nap is a normál tartományon kívül mozog a vérnyomása, nagy eséllyel hipertóniás" - mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

24 órás vérnyomásmérés: az előbbinél még jobb megoldás, hogy kér az orvosától 24 órás vérnyomásmérőt, mely a nap folyamán többször, különböző körülmények között is megméri az értékét, így tisztában lehet az esetleges kiugrásokkal.

Forrás: Trombózisközpont

Forrás: Sajtóközlemény