Ezeket látta már?

A nem jól masszírozott visszerek trombózishoz is vezethetnek!

2013.10.25. Módosítva: 2015.11.04.

Az emberek kezdenek rájönni, hogy a masszázs nemcsak kényelmi szolgáltatás, hanem erősen hozzájárulhat ahhoz, hogy testünk állapota ne romoljon gyorsan, sőt, egyes esetekben még javíthat is azon. Dr. Sepa György főorvostól, a Trombózisközpont érsebészétől megtudhatjuk, nem mindegy, hogy mikor, és hogy hogyan is alkalmazzuk, hiszen ha nem a megfelelő kezelést kapjuk, annak drasztikus következményei lehetnek.

Masszírozható erek

A nem jól masszírozott visszerek trombózishoz is vezethetnek!

A rohanó mindennapokban az embereknek egy kicsit olyan a masszázs, mint a nyugalom szigete. De ez igaz lehet akkor is, ha visszerekkel küzdünk? Lehet masszírozni az érintett végtagot?

"Tévedés lenne azt hinni, hogy akinek visszeres a lába, az már le is mondhat a masszázsról. Ugyanakkor azt is erősen hangsúlyozni kell, hogy ha egy visszeres lábat masszíroznak, annak végzetes következményei is lehetnek. Bár ez látszólag ellentmondás, mégis könnyedén megérhető, ha azt is tudjuk, hogy a visszeresség, kiterjedését és mélységét tekintve, több stádiumra bontható."

Mikor hasznos?

Ha a beteg állapota nem súlyos, a visszeresség még kezdeti stádiumban van, akkor a masszázs nem csak kellemes, de sokat segíthet abban is, hogy az erek visszanyerjék rugalmasságukat, és a probléma eltűnjön, tehát tulajdonképpen ajánlott is, ahogyan azt dr. Sepa György főorvos, a Trombózisközpont érsebésze elmondja.

"A masszázs, kiváltképp a professzionális, kifejezetten ajánlott akkor, amikor az erek állapota romlásnak indul. Ilyenkor sem lehet nagyon mélyen, és hosszan kezelni a területet, de maga a masszázs mindenképpen jót tesz. Ekkor simító, csak nagyon enyhe nyomást használó mozdulatokkal dolgozik a szakember, és a kezelés sem tart tovább, mint 5-7 perc. Ezt célszerű reggelente végeztetni, és utána polcolni a lábat. Persze otthon is elvégezhető a masszázs, de hangsúlyozottan figyelni kell arra, hogy a nyomás enyhe legyen, inkább csak simítsunk, és hogy időben ne essünk túlzásokba."

Amikor a masszázs tilos

A masszázs jótékony hatása azonban nem minden esetben tesz jót a betegeknek, sőt! Ha nem megfelelően alkalmazzuk, akkor annak nagyon komoly következményei is lehetnek.

"Az olyan esetekben, amikor a visszerek állapota már trombózissal is fenyeget, akkor a masszázs egyáltalán nem ajánlott, sőt, tilos. Ilyenkor ugyanis a mechanikai behatás elősegítheti a vérrögök leszakadását, illetve ronthat az erek állapotán. Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen állapotban vannak a visszerek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki elmondhatja, hogy hol, és hogy meddig javasol – ha egyáltalán javasol – masszázst."

Forrás: Trombózisközpont

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához