Ezeket látta már?

A rossz házasság növeli a szívbetegségek és a depresszió kockázatát

2009.03.06. Módosítva: 2015.11.04.

A feszült házasságban élő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás és a szívbetegségek egyéb kockázati tényezője - közölték amerikai kutatók csütörtökön.

A Utahi Egyetem kutatói 300-nál több, legalább húsz éve házas középkorú és idősebb párt vontak be tanulmányukba. A résztvevők kapcsolatukra, valamint mentális állapotukra vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki, és laboratóriumi vizsgálatokon estek át.

Tim Smith és csoportja megállapította, hogy a viszálykodóbb házasságokban élő nők jobban ki voltak téve a depressziónak és az úgynevezett metabolikus szindrómának, amelyet olyan tünetek jellemeznek, mint a hasra hízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és rendellenes vércukorszint, melyek határozottan emelik a szívbetegségek kockázatát.

"Úgy találtuk, hogy a házasság negatív vonatkozásai - a sok konfliktus és disszonancia - összefüggésben voltak a metabolikus szindróma nagyobb arányával a nőknél, a férfiaknál azonban nem" - mondta Smith. A kutatók ezt azzal a ténnyel magyarázzák, hogy a feszült házasságokban élő nők többször számoltak be depresszióról is, amely a szívbetegségek ismert kockázati tényezője.

A kutatók értékelése szerint a rossz házasság nagyjából annyival növeli a metabolikus szindróma kockázatát, mint a mozgásszegény életmód. Felhívták a figyelmet, hogy valamennyi más kockázati tényezővel is foglalkozni kell, fontossági sorrendben, kezdve a legveszélyesebbel. Egy dohányosnál például nem a társával való problémáknál kezdik a megbeszélést.

A tanulmány eredményét a szerzők az American Psychosomatic Society Chicagóban megrendezett éves találkozóján ismertették.

Forrás: EgészségKalauz