Ezeket látta már?

Hogyan élhetünk jó szívvel?

2016.02.26. Módosítva: 2016.02.26.

Fáj a szívem érte – mondjuk, ha nagyon szeretnénk valamit. Szívügyem – rímel rá a szó. Szívhez szóló – örülünk egy szívből jövő kedvességnek. Amit igazán szeretünk, azt szívvel-lélekkel csináljuk. S mindannyian szeretnénk szívfájdalom nélkül élni.

Hogyan éljünk jó szívvel? – kérdeztük dr. Édes Istvánt, a DEOEC Kardiológiai Klinika igazgatóját, a Magyar Kardiológusok Társasága elnökét. A szívbetegségek és a stroke (agyi katasztrófa) nagy mértékben megelőzhetők egészséges életmóddal. Már néhány apró változtatás is jelentős hasznot hozhat. Tegyen jót magának és barátainak a dohányzás és a dohánytermékek élvezetének abbahagyásával! Tegye a mozgást mindennapi élete részévé! Tartsa fenn egészséges testsúlyát! Táplálkozzon kiegyensúlyozottan! Kerülj e az élelmiszerek zsírban sütését! A cukorbeteg legyen fokozottan tudatában veszélyeztetettségének! Vegyen részt orvosi ellenőrzésen! Próbálja meg korlátozni a stresszt! Kezdje korán a "jószívűen" élés megtervezését! Maradjanak meg jó szokásai az egész életen át! Vigyázzon magzatára! Figyeljen szeretteire! A menopauza után ellenőriztesse magát rendszeresen orvosával! Éljen soká jó szívvel és mindenekelőtt élvezze az életet – foglalta össze a professzor.

Elkerülhető betegség

A szív- és érrendszeri halálokok az első helyen állnak a magyarországi mortalitási listán. Minden második ember agyvérzésben vagy infarktusban hal meg – folytatta a kardiológus. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint ezek elkerülhető halálokok a 65 év alatti népességnél, mégis harmaduk szív- és érrendszeri betegségekben hal meg. Pedig szemléletváltással sok életévet nyerhetnénk. A betegség kiváltó okai közül az unos-untalan ismételt, s a lakosság által is jól ismert okok húzódnak meg, mégis nehéz a kezelésük. Pontosabban nehéz megváltoztatni az emberek szemléletét.

Dohányzás, elhízás, stressz

Vegyük például a dohányzást. A világon az elsők között vagyunk az egy főre jutó cigarettafogyasztásban. Ez hozzájárul ahhoz, hogy előrehaladott érbetegségekben szenvednek fiatalok és középkorúak, főleg a férfiak. Az érelmeszesedés okozhat súlyos végtagi elhalásos betegséget, végtagi érszűkületet, szívinfarktust, agyi vérellátási zavart, agyi embóliát, kisebb szélütést. A másik okként az elhízást jelölte meg a professzor. Elmondta, hogy a koleszterinszint (vérzsírszint) genetikailag meghatározott. A magyar népesség genetikusan magasabb koleszterin értékkel rendelkezik, mint például a japán, akiknek csak kétharmad annyi az átlagos vérzsírszintjük. A koleszterinre szüksége van a szervezetnek, de bizonyos koncentráció fölött csak mint zsír jelenik meg, lerakódik az érfalba, s elzsírosodást, érelmeszesedést okoz. Emellett a harmadik oknak, a stressznek nem tulajdonítanak nagy szerepet az emberek. Keveset mozognak, s túlsúlyosak. Javaslom, hogy a zsíros ételek helyett a mediterrán vidéken hagyományos ételekkel táplálkozanak, zöldségekben, gyümölcsökben, rostos ételekben gazdagon étkezzenek, sertéshús helyett halat fogyasszanak.

Korán mutatkozik

Megtudtuk, a szív-és érrendszeri betegségek férfiaknál már 40-50 éves korban jelentkezhetnek. A nőket fiatal korukban védik a női nemi hormonok, majd a változókor után a férfiakhoz hasonlóképpen sújtja őket a betegség. A magyar nők és férfiak statisztikájának összevetésében lényegesen rosszabbak a férfiak adatai, de az európaihoz hasonlítva nincs jobb helyzetben egyik nem sem, sőt a nőké ötször rosszabb, mint az európai nőké. – Jobb megelőzni a bajt, mint gyógyítani – foglalta össze dr. Édes István. Úgymint a cigarettafogyasztás visszaszorításával, testmozgással, egészséges étrenddel, s rendszeres szűréssel azok körében, akiknek családjában volt infarktusos beteg. Ezzel jelentősen lehetne javítani a magyar népesség átlagéletkorát. A legújabb statisztikai adatok szerint a rendszerváltást követően nem növekedett a szív-érrendszeri betegségekben szenvedők száma. Értéknek tekintik az emberek az egészséget. A most a 20-as, 30as éveikben lévő fiatalok statisztikai adatai nem különböznek az európai fiatalokétól. Ők többet sportolnak, jobban élnek, egészségesebben étkeznek, s ez kedvező tendenciát jelent.

DEOEC

Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum