Ezeket látta már?

Agyhűtés? Egy új szemlélet nyomában

Kísérleti stádiumban a hordozható agyhűtő eszköz. Az Egyesült Királyságban kísérleti stádiumba lépett az új hordozható agyhűtő eszköz, amelynek segítségével jelentősen növelni lehet a szívbeteg páciensek túlélési esélyeit.

Az első, még nagyobb agyhűtő berendezéseket már egy ideje használják a nagy-britanniai kórházak kardiológiai osztályán, de a hordozható készüléket most először a Londoni Légimentők földbázisú mentőautóiban kezdik el használni.

Agyhűtés? Egy új szemlélet nyomában

"Jó ideje tisztában vagyunk vele, hogy a páciens gyors lehűtése röviddel a szívinfarktus után nem csupán a túlélés esélyeit növeli meg jelentős mértékben, de az agykárosodás kockázata is komoly mértékben csökken az időben elkezdett lehűtés következtében" - nyilatkozta Dr. Richard Lyon, a Londoni Légimentők munkatársa.

"Az elmúlt tíz évben elterjedt az a módszer, hogy a kórházba szállítást követően a lehető leghamarabb hűteni kezdték szívinfarktuson, vagy stroke-on átesett pácienseket, de mi képesek vagyunk közvetlenül a szívműködés és légzés újraindítása (CPR) után elkezdeni a páciens agyának hűtését, és ezzel jelentősen megnöveljük a beteg túlélési esélyeit" - mondta Dr. Lyon.

A kaliforniai bázisú Benechill vállalat által kifejlesztett eszköz úgy fejti ki hatását, hogy műanyag csövek segítségével az orrlyukakon keresztül hideg levegőt pumpál a páciens szervezetébe, ezáltal lehűti a testet és az agyat, ismertette az eszköz működését Dr. Lyon.

Terápiás hűtés

A terápiás hűtés, másnéven terápiás hipotermia fő célja, hogy csökkentse a romlott keringésű területek (isémiás területek) szöveti károsodását, elhalását. Ilyen probléma lehet a szívroham, szívinfarktus, egy artéria embóliás elzáródása, a stroke. A terápiás hűtés invazív beavatkozás is lehet nagyvénába helyezett katéterrel, vagy non-invazív, amikor kívülről hűtik a beteget, valamilyen hűtőtakaróval, egyéb módszerrel. Vizsgálatok szerint az isémiás agyi károsodás mértéke csökkenthető ilymódon.

Alkalmazások és folyamatban lévő klinikai vizsgálatok:

  • Újszülöttkori agykárosodás (enkefalopátia)
  • Szívroham, szívinfarktus
  • Stroke
  • Traumás agy- ill. gerincvelői sérülés
  • Traumákkal járó neurogén láz

Traumákkal járó neurogén láz

forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, wikipedia, NEJM

Forrás: Medipress