Ezeket látta már?

Agyvérzése volt a buli közepén, alig vették észre

buli, agyvérzés, stroke

A mentőket nem azonnal hívták, ugyanis a stroke tüneteit produkáló 35 éves férfiről először azt gondolták a barátai, hogy ittas.

Az Országos Mentőszolgálat adott hírt a honlapján egy esetről, ahol egy fiatalokból álló társaságban az egyik 35 év körüli férfihez mentőt kellett hívni, ugyanis stroke-ot kapott:

"Talán az utolsó pillanatban kérték a mentők segítségét, ahhoz a 35 év körüli férfihez, akit barátai részegnek gondoltak hétvégén egy Észak- magyarországi házibuliban. A társaságnak az lett gyanús, hogy barátjuk régóta szótlanul üldögél a kanapén, míg máskor mindig a középpontban van. Többen is próbálták kontaktusba vonni, ám a férfi mindig zavartan viselkedett és a beszéde is érthetetlen volt.

Bajtársaink hamar helyszínre értek és egy zajló agyi katasztrófát állapítottak meg a betegnél, vagyis “minden perc számít”. A tapasztalt életmentők azonnal emeltszintű ellátásba kezdtek, majd induláskor megkérték a Mentésirányítást, hogy értesítsék a legközelebbi Stroke központot a pillanatokon belül érkező beteg kritikus állapotáról. Gépkocsivezető bajtársunk rutinjának köszönhetően a szállítás nem vett igénybe sok időt és a gyors kórházi beavatkozásokkal végül sikerült megakadályozni a beteg végleges bénulását, valamint megmenteni a beszédközpontját is. Mielőbbi felépülést kívánunk, a mentésben résztvevőknek gratulálunk."

A stroke tünetei

  • féloldali végtaggyengeség
  • zsibbadás
  • száj hirtelen félrehúzódása
  • beszédértési, szóformálási nehézségek
  • hangképzési problémák
  • hirtelen kialakuló látászavar
  • zavartság

Olvasson tovább! Stroke: végtagzsibbadás és látáskiesés - tünetek, amiket vegyen komolyan

(Képünk illusztráció)

Forrás: EgészségKalauz