Ezeket látta már?

Atherosclerosis (érszűkület)

Mi az atherosclerosis?

Atherosclerosis (érszűkület)

Atherosclerosis más néven érelmeszesedés akkor alakul ki, amikor az artériák fala megkeményedik. Születéskor az erek fala rugalmas és hajlékony, a vér akadálytalanul halad keresztül rajtuk.

Az életkor előrehaladtával az erek falában zsíros lerakódások keletkeznek, melyek fokozatosan növekedve egyre nagyobb mértékben gátolják a véráramlást.

Ez a folyamat három lépcsőre osztható fel:

Zsírlerakódás

Az artéria belső falának károsodása miatt lipoprotein molekulák halmozódnak fel az érfal felső rétege alatt. Az artéria károsodása csekély mértékű, ami a véráramlást gyakorlatilag nem befolyásolja.

Lágy plakk

A plakk helyén bekövetkező ismételt sérülések hatására az artériafal középső rétege megvastagszik. Koleszterin, zsírok, kötőszövet és vérből származó anyagok lerakódása leszűkíti az ércsatornát, gátolva ezzel a vér áramlását.

Kemény plakk

Az érfal mindhárom rétege érintett, az ér csaknem teljesen elzáródik.

Az agyi artériákban keletkező plakk agylágyulást okozhat, a lábakban lévő gangrénát, szívkoszorúér szűkülete esetén pedig angina vagy szívinfarktus a következmény.

Az érszűkület érinthet egy vagy több területet az érben, vagy az ér teljes hosszára kiterjedhet. A károsodott koszorúerek számának megfelelően beszélhetünk egy, kettő vagy három eret érintő atherosclerosisról, aminek a kezelés szempontjából van jelentősége. Az egy és kettő eret érintő betegség kezelhető gyógyszeresen vagy angioplasztikával, három vagy több ér szűkülete esetén bypass műtétre van szükség.

Atherosclerosis (érszűkület)

Mit jelent a trombózis kifejezés?

Thrombosis a vérrög orvosi megnevezése, amely a véralvadás, vérzéscsillapítás részeként érsérülést követően keletkezik. Koszorúérbetegségben a vérrög nem külső sérülést követő természetes folyamat eredményeként keletkezik, hanem az artériafal belső rétegének károsodása miatt, amelyet a zsíros lerakódás (atheroma) okoz.

Egészséges állapotban az artéria belső rétege sima, amikor viszont atheroma képződik rajta, elveszíti ezt a tulajdonságát, sőt a kiemelkedő plakk fel is repedhet. Ilyenkor véralvadást segítő sejtek (vérlemezkék) tapadnak a repedéshez, hogy lezárják. Ha az ér nincs túlságosan leszűkülve, nem történik egészségkárosodás. Ha súlyos szűkület áll fenn, már kisméretű vérrög is komolyan akadályozhatja a véráramlást.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához