Ezeket látta már?

Az időskori törések növelik a szív-érrendszeri események kockázatát!

2015.05.04. Módosítva: 2015.11.04.

Az időskorú szív-érrendszeri betegek körében a törések nagyobb kockázatot jelentenek, mint maga az életkor, az infarktus, stroke és halálozás tekintetében. A kutatók szerint a "törékenység" könnyen diagnosztizálható, fel kell venni a kockázatok közé, amelyekkel pl. az akut koszorúérbetegek kockázatát is mérlegelik, rangsorolják.

Az ezzel kapcsolatos közlemény a European Heart Journal neves kardiológiai szaklapban jelent meg. A vezető szerző Dr. Magnus Ohman (Duke University) erről így nyilatkozott: "Azt láttuk, hogy a szokásos orvosi kockázatok mellett a törékenység a szív-érrendszeri események szempontjából egy jelentős kockázat. A törékenységet könnyű értékelni, elemezni. Annyit kellene csak elérni, hogy orvosi gondolkodásunkba e kérdéskört is illesszük bele szempontként."

Az időskori törések növelik a szív-érrendszeri események kockázatát!

Az adatok egy nagyméretű nemzetközi vizsgálatból származnak (TRILOGY ACS) ahol gyógyszeres (és nem műtéti) úton kezelt anginás betegeket vizsgáltak.

A vizsgálatban részt vevő, 65 év feletti betegek mintegy 28%-ánál magas vagy kisebb törési kockázatot állapítottak meg, öt egyszerű kérdés megválaszolását követően (észlelt-e súlycsökkenést a közelmúltban, csökkent-e a kéz szorítóereje, fáradtnak, kimerültnek érzi-e magát, csökkent-e a járástávolsága, és csökkent-e az aktivitása az elmúlt időszakban).

A kutatók szerint a "törékeny" kategóriába soroltaknál 39,7% volt a várható szív-érrendszeri esemény, infarktus, stroke, halálozás, szemben a "nem törékeny" csoporttal, ahol csak 23,1% volt a várható arány.

A "törékeny" magas törési kockázatú betegek sorában 30 hónap megfigyelési idő alatt 40% volt a szív-érrendszeri esemény, és 25% a szintén szív-érrendszeri eredetű halálozás aránya.

"A magas törési kockázat jellemzőbb az időskorúakra, mint maga az életkor. Ezért is nagyon fontos, hogy a betegek ezirányú sérülékenységét súlyozottan figyelembe vegyük a kockázatok elemzésekor."

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150501151533.htm

Forrás: sciencedaily.com