Ezeket látta már?

Érelmeszesedés: későn okoz tüneteket

2018.09.03. Módosítva: 2018.09.03.
shutterstock_458511238

Milyen hatása van az érelmeszesedésnek a szív egészségére nézve, és milyen következményekkel kell számolnunk akkor, ha nem veszünk részt rendszeres időközönként kardiológiai szűrésen?

A szívet oxigénnel ellátó koszorúerek elmeszesedése lassan, fokozatosan alakul ki. Sokáig nem okoz tüneteket, azonban, ha az erek szűkülete olyan mértékűvé válik, hogy a vérkeringés jelentős zavart szenved, az érintett terület oxigénellátása megszűnik. Ilyen esetben általában már drámai következményekkel kell szembenéznie az érintetteknek.

Hogyan alakul ki az érelmeszesedés?

Az érelmeszesedés (atheroszklerózis) legfontosabb kockázati tényezője a magas vérzsírszint. Ha valakinek magasak az erre vonatkozó értékei, akkor számolnia kell azzal, hogy ereinek falán - lassan, de biztosan - zsírt éskoleszterinttartalmazó plakkok kezdenek lerakódni. Ennek következtében az erek keresztmetszete beszűkül, az érfal elveszíti rugalmasságát, merevvé, keménnyé válik, ezáltal lelassul a véráramlás, csökken az életfontosságú szervek vér- és oxigénellátása.

Az érelmeszesedést a koleszterin lerakódása okozza Az érelmeszesedést a koleszterin lerakódása okozza Forrás: EgészségKalauz

Az így kialakultoxigénellátási zavarangina pectorist, azaz szívizom-károsodással nem járó mellkasi fájdalmat, illetve szívritmuszavart, szívelégtelenséget okoz, de ennél jóval súlyosabb problémákat is kiválthat, hiszen szívizom-elhalással járó szívinfarktus, illetve hirtelen szívhalál lehet a következmény. A szív koszorúerein kívül még az agyalapi és a veseartériák is érintettek lehetnek.

Kik a veszélyeztetett csoportok?

Az érelmeszesedés kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, férfiaknál gyorsabban, nőknél lassabban megy végbe, majd a hölgyeknél a változókor beköszöntével ezek a különbségek kiegyenlítődnek. A koszorúér-betegségre hajlamosító tényezők között az életkor és a zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin, trigliceridszint) mellett meg kell említeni az örökletes hajlamot, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az elhízást, a dohányzást, a mozgáshiányt, valamint a folyamatos stresszt is.

Az érelmeszesedés megelőzésében tehát alapvető szerepe van a megfelelő életmódnak is, a zsír- és sószegény táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak, a mindennapi feszültség megfelelő kezelésének.

Az érelmeszesedés sokáig nem okoz panaszokat

Az érelmeszesedés csendesen, alattomosan alakul ki és addig nem okoz panaszokat, amíg az erek szűkülete olyan mértékű nem lesz, hogy jelentősen károsodik a vérkeringési funkció és az oxigénellátás.

Ilyenkor nehézlégzést, heves szívdobogásérzést, mellkasi fájdalmat tapasztal a beteg, melyek először terhelésre, majd az elváltozás súlyosságának előrehaladásával nyugalomban is jelentkeznek. A koszorúér-betegség első tünete az esetek felénél azangina pectoris, negyed arányban a szívinfarktus, és sajnos az esetek egy ötödében, hirtelen szívhaláljelentkezik.

"Azért is van kiemelt jelentősége a magas kockázatú, panaszmentes páciensek rendszeres kardiológiai kivizsgálásának, és a betegség kiszűrésének, mert a megfelelő időben elkezdett terápiával a súlyos egészségkárosodások, illetve az életet veszélyeztető állapotok elkerülhetők" - tudjuk meg Dr. Vaskó Péter kardiológustól.

Forrás: Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)

Forrás: EgészségKalauz