Ezeket látta már?

Mellkasi fájdalom

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Angina (a szívizom átmeneti vérellátási zavara):

A mellkasi fájdalom tünetei

Markoló/szorító fájdalom a mellkas középső részén, mely kisugározhat az egész mellkasra, hátba, felfelé a nyakba/állkapocsra és lefelé a karokba, leggyakrabban a bal karba. A fájdalom nyugalomban csökken.Szívroham (a szívizom súlyos vérellátási zavara): A fájdalom megegyezik a fentiekkel, de sokkal súlyosabb/elhúzódóbb (félóránál tovább tart). A fájdalom nyugalomban sem szűnik meg.Hideg verejtékezésLégszomjHányinger/hányásGyomorégés (emésztési zavarok):Égő fájdalom a szegycsont alsó vége mögött, vagy a has felső részén. A fájdalom hullámszerűen lefelé és felfelé sugárzódhat. Súlyos esetben kiterjedhet a mellkas mindkét oldalára és a hátba.Savanyú (gyomorsav)/keserű (epe) ízérzet a szájban.Tüdőgyulladás, gyulladásos folyamat a tüdőkben, a mellhártyán:Légzési fájdalom (belégzéssel összefüggően), rendszerint a mellkas egyik oldalán.Gyors légzés, légzési nehézség,Láz, verejtékezés,Köhögés (a köpet lehet sárga/zöld vagy véres.Mellkasi izomhúzódás: Mozgásra fellépő fájdalom a mellkas meghatározott részén.Nyomásérzékenység.Közelmúltban történt erős kifordulás/rándulás.Övsömör (mellkasi ideggyököt érintő vírusos megbetegedés): Égő bőrfájdalom a mellkas egyik oldalán, a vonalszerűen elhelyezkedő hólyagok mentén.

A mellkasi fájdalom kiváltó okai

A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet. Ezek közül legsúlyosabb a szív koszorúereinek megbetegedése, mely azonnali orvosi ellátást igényel. Ezért nagyon fontos a szívkoszorúér megbetegedések okozta fájdalom (angina/szívroham) elkülönítése az egyéb mellkasi fájdalmat kiváltó okoktól.

Mit tehet Ön mellkasi fájdalom esetén

Ha angina/szívroham gyanúja vetődik fel, telefonáljon az orvosi ügyeletre, vagy menjen a legközelebbi kórház intenzív osztályára!Szokatlan gyomorégés esetén nem árt orvoshoz menni, mert a valódi gyomorégést néha nehéz elkülöniteni az anginától/szívrohamtól! Ha már tudja, hogyan lehet a gyomorégést felismerni, a következőkben otthon is kezelheti magát. (Lásd GYOMORÉGÉS *** oldal)Tüdőgyulladás gyanúja esetén forduljon orvoshoz!Izomhúzódás/övsömör esetén fájdalomcsillapítás. (Lásd ÖVSÖMÖR *** oldal)

Mit tehet az orvos mellkasi fájdalom esetén

A szívkoszorúér betegséget kivizsgálja.Az okot meghatározza és megfelelően kezeli. Ha szükséges, a beteget intézetbe utalja. A szívroham/először fellépő angina kórházi kezelést és sürgősségi ellátást igényel. Otthoni kezelés során roham, illetve újabb roham megelőzésére gyógyszert ír fel. Antibiotikumot ír fel tüdőgyulladás esetén.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához