A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ezek az alacsony vérnyomás figyelmeztető tünetei

#alacsony vérnyomás #fejfájás #szivdobogás
2018.05.28. Módosítva: 2018.05.28.
Hirdetés

A magas vérnyomást sokszor „néma” betegségként emlegetik, hiszen csak a legsúlyosabb esetekben lehetnek figyelmeztető tünetei. De mi a helyzet az alacsony vérnyomással? Vannak olyan tünetek, melyek az alacsony vérnyomásra utalhatnak?

Hirdetés

A vérnyomásunk akkor tartozik az alacsony tartományba, ha az értékei 90/60 Hgmm alatt vannak; ez időnként mindenkivel előfordul, a legtöbbször úgy, hogy észre sem vesszük, vagy éppen annyira apró tüneteket okoz, hogy nem tulajdonítunk ezeknek nagyobb jelentőséget.

Az alacsony vérnyomás

A normál érték alá süllyedhet a vérnyomásunk például, ha hosszabb ideig állunk, ha fekvő vagy ülő helyzetből hirtelen felpattanunk, vagy akár egy-egy nagyobb lakoma után.

Természetesen, az egyéni jellegzetességek és állapotok (pl. a várandósság) is befolyásolhatják, hogy milyen a vérnyomása valakinek, és bizonyos gyógyszereknek is lehetnek vérnyomáscsökkentő hatásai (ezek közé tartoznak például az antidepresszánsok vagy a vízhajtók).

A krónikusan alacsony vérnyomás legalább annyira veszélyes, mint a magas vérnyomás Forrás: EgészségKalauz

Az alacsony vérnyomás tünetei

Bár az alacsony vérnyomás közel sem olyan veszélyes, mint a magas, hosszabb távon komoly következményei lehetnek annak is, ha valakinek krónikusan alacsonyon a vérnyomása. Éppen ezért érdemes figyelni a lehetséges tünetekre!

Az egyik leggyakoribb tünete az alacsony vérnyomásnak a fejfájás, melyet szédülés és "kótyagosság" is kísérhet. Ennek oka, hogy az alacsony vérnyomás következményeként az agyba is kevesebb oxigéndús vér áramlik. A szédülés és a fejfájás sokszor hirtelen pozícióváltáskor jelentkezik, például amikor valaki fekvésből túl hirtelen áll fel. Szélsőséges esetben az érintett nemcsak az erős szédülést tapasztalhatja meg, hanem el is ájulhat.

Az alacsony vérnyomás egyik hatása, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér jóval lassabban és nehezebben jut el a sejtjeinkhez, ennek pedig jól érezhető következményei lehetnek, például a fáradékonyság, az aluszékonyság, az általános gyengeség és kimerültség.

Ezekre a tünetekre mindenképpen figyelnünk kell – akár az alacsony vérnyomás okozza ezeket, akár valamilyen más probléma –, különösen akkor, ha annak ellenére érezzük magunkat fáradtabbnak, ha az alvási szokásaink, illetve a napi tevékenységeink nem változtak!

Az alacsony vérnyomás koncentrációs és tanulási nehézségeket is okozhat, még az egyszerűbbnek tartott rutinfeladatok elvégzése is hosszabb időt vehet igénybe.

Tudja hogyan kell helyesen vérnyomást mérni? Kattintson!

Az alacsony vérnyomás azzal is együtt jár, hogy a szívünknek keményebben kell dolgoznia, gyorsabban kell vernie ahhoz, hogy a szervezetünk sejtjeinek megfelelő működését biztosítani tudja. Az alacsonyabb vérnyomásúak gyakran panaszkodhatnak erős szívdobogás-érzésre, szapora pulzusra, arra, hogy úgy érzik, mintha a szívük "ki akarna ugrani a helyéről".

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.