Hirdetés

Figyelem! A magasabb nyugalmi pulzus veszélyes lehet

#szív- érrendszeri betegségek
2011.12.27. Módosítva: 2015.11.04.

Növeli a halálozás kockázatát a nyugalmi pulzusszám emelkedése! Egy új kutatás szerint a nyugalmi pulzusszám megemelkedése középkorban a szívbetegség eredetű halálozás megnövekedett kockázatát jelezheti.

Hirdetés

Azokban az emberekben, akiknek pulzusszáma 70/percről tíz év alatt több mint 85/percre emelkedett, 90 százalékkal nőtt a szívbetegség eredetű halálozás kockázata azokhoz képest, akiknek pulzusszáma 70/perc körül maradt – derült ki a norvégiai K.G. Jebsen Orvosi Központ a Journal of the American Medical Association legfrissebb számában megjelent tanulmányából.

"A nyugalmi pulzusszám az egyik legegyszerűbb érték az orvostudományban, és ezt bárki még otthon is megmérheti. Keresztmetszeti tanulmányokból kiderült, hogy a nyugalmi pulzusszám összefüggésben áll a korai kardiovaszkuláris betegség és halálozás relatív kockázatával. Eddig azonban nem mutattak ki összefüggést a korai kardiovaszkuláris eredetű halálozás megnövekedett kockázatával" – számolt be a kutatás vezetője, Ulrik Wisloff. "Eredményeink szerint a nyugalmi pulzusszám fontos prognosztikai jelző lehet az iszkémiás (keringési zavarral járó) szívbetegséggel és a teljes mortalitással kapcsolatban."

Wisloff és munkatársai közel 13 500 férfit és 16 000 nőt vizsgáltak. Az alanyok a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek ismert szívbetegségben. A nyugalmi pulzusszámot a kutatás elején, majd tíz évvel később mérték. Azokhoz képest, akiknek pulzusszáma következetesen 70/perc érték maradt, azokban, akiknek pulzusszáma 70/percről több mint 85/percre ugrott, 90 százalékkal nagyobbnak mutatkozott a szívbetegség eredetű halálozás kockázata.

A kutatók úgy vélik, hogy a pulzusszám változása olyan alap szívbetegségre utalhat, amelyet nem mutattak ki. Éppen ezért mindenkinek érdemes az idő elteltével bekövetkező pulzusszám változásait ismerni, és ha változást tapasztalnak, orvoshoz kell fordulni.

Forrás: Medipress
Hirdetés