Ezeket látta már?

Mélyvénás trombózis és ödéma: mennyit érnek a heparinos krémek?

heparin, krém, melyvénás trombózis ellen

Hogyan hatnak, mire jók a heparin tartalmú krémek? A szakorvos válaszol.

A heparin egy igen gyakran alkalmazott hatóanyag, mely segít megelőzni a mélyvénás trombózis fellépését. Manapság igen népszerűek az olyan krémek, gélek, melyek tartalmazzák ezt az anyagot. Felmerülhet a kérdés, hogy ezek a készítmények vajon tényleg képesek megakadályozni a mélyvénás trombózist? Alkalmazhatóak prevenció gyanánt, avagy sem? A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolta meg.

A heparinról röviden

A heparinok (és az alacsony molekulatömegű heparin, az LMWH) gyakran alkalmazott véralvadásgátló típusok, melyek az véralvadásban fontos szerepet játszó antithrombin III-nak és a véralvadásban szereplő enzimnek inaktív komplexbe kötődését gyorsítják meg, így csökkentik a vér alvadását és a vérrögképződést. Ezáltal igen hatékonyak a mélyvénás trombózis, illetve tüdőembólia kezelésére és megelőzésére. Általában ideiglenesen, azaz meghatározott ideig használják, például műtétek után, gipsz rögzítés esetén, repülőút, terhesség során. Amennyiben az illetőnek tartósan, hosszabb ideig, akár élete végéig véralvadásgátlót kell alkalmaznia, úgy a heparin helyett kumarin származékot vagy új típusú véralvadásgátlót (NOAC) szokott felírni az orvos.

A heparint injekcióval kell a bőr alá juttatni, ezért használata kissé nehézkes, ám hamar megszokható. A heparin ugyanis a bélből, illetve bőrön keresztül nem, vagy nagyon nehezen szívódik fel, ezért szükséges az injekció! Ennek kinetikai és biológiai hozzáférhetőségéről pontos mérések szólnak. A heparint száz éve nem sikerült bőrön át felszívódóvá tenni. Minden egyéb szöveg: reklám és marketing- hívja fel a figyelmet prof. Blaskó György.

Nyáron lassul a vérkeringés, fokozódnak a visszeres panaszok

A nyári meleg hónapokban a kitágult erekben lassul a vérkeringés, vénás pangás, ödéma lép fel, aminek következtében károsodhat az erek belső fala, így gyulladásos állapot alakulhat ki. A hőségben ezért fokozódnak a visszeres panaszok, gyakoribbá válik a vénagyulladás, valamint nagyobb eséllyel lép fel mélyvénás trombózis is. Éppen ezért sokan alkalmaznak a fájdalom, illetve az ödéma ellen különböző krémeket, géleket.

Krémek a vénákra

A boltok polcain találni heparin tartalmú készítményeket is, melyek többek között azt ígérik, hogy segítenek az életveszélyes vérrögök kialakulása ellen, valamint enyhítik a fájdalmat. És bár a heparin valóban igen hatásos a fokozott véralvadás ellen (azaz hatékonyan fellép az életveszélyes vérrögök kialakulása ellen), ám mint már említettük, bőrön keresztül nem képes felszívódni! A visszérkrémek a fellépő gyulladást mérsékelhetik, illetve szűntethetik meg, valamint csillapítják a fájdalmat, csökkentik az ödémát és hűsítik a végtagokat, ám a vérrögök ellen közvetlenül nem védenek.

Ha nem elég a tüneti kezelés

Ezek a visszérkrémek tehát inkább a vénagyulladás, visszerek tüneti kezelésre szolgálnak, így, ha valakinél valóban fokozott a mélyvénás trombózis fellépésének esélye, úgy komolyabb prevencióra lehet szüksége.

Enyhébb esetben elegendő lehet a megfelelő életmód követésén kívül a kompressziós harisnya viselése, melynek során fokozható a mélyebben lévő vénákban a keringés és csökkenthető az ödéma. Ám, ha valakinél nagy az esély a trombózisra (pl. súlyos trombofília), úgy komolyabb megelőzésre van szüksége- például véralvadásgátló gyógyszerekre vagy LMWH injekcióra. Hogy kinél milyen prevenció indokolt, azt természetesen szakorvos dönti el.

- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Akkor mégis mire valók ezek a krémek?

A visszér krémek, illetve gélek mindent összevetve nem feleslegesek, egyrészt azért, mert sokak számára megkönnyítik a mindennapokat, hiszen csökkentik a fájdalmat, illetve az ödémát, ráadásul csökkentik a felületi visszérgyulladás esélyét is. Ez a probléma főleg a visszértágulatokkal küzdők esetén szokott előfordulni, annak igen gyakori szövődménye.

Főleg a nyári időszakban a visszértágulatok könnyen felületes thrombophlebitis-t is okozhatnak (felületi vénagyulladás), ami egy igen fájdalmas szövődmény. Ilyenkor a felszíni vénákban gyulladás lép fel, és bár jelen lehet vérrög az érben, a thrombusok csupán a felületi vénákban keletkezhetnek, így nem tudnak a tüdőbe jutni, tehát nem életveszélyesek.

Ennek ellenére jobb elkerülni a problémát, akár hűsítő visszérkrémek segítségével. Ha mégis fellép a felületi vénagyulladás, úgy érdemes orvoshoz fordulni, mivel a probléma olykor átterjedhet a mélyebben fekvő vénákra is, ráadásul igen könnyű összekeverni az állapotot a mélyvénás trombózissal, hiszen hasonló tüneteket okozhatnak (fájdalom, ödéma, bőr elszíneződése). Éppen ezért a differenciáldiagnózist csakis orvos képes felállítani.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a lábakon észlelet tünetek utalnak szívbetegségre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#lábfájdalom

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához