Ezeket látta már?

Jól hangzik: egymillióval kevesebb szívhalál...

Az Egyesült Államokban nyilvánosságra hoztak egy munkatervet, amelytől azt remélik, hogy a szív-és érbetegségek okozta halálozás öt év alatt egymillióval csökken. Az Egymillió szív program a társadalom minden részét és rétegét mozgósítja.

Az amerikai egészségügyi minisztérium közölte, hogy a legkülönbözőbb társadalmi szervezetek együttműködésével elindítja azt az egészségügyi programot, amellyel a legtöbb halált okozó betegség, a szív-és érbetegségek csoportját a korábbinál hatékonyabban csökkenthetik. A tervezet valójában nem tartalmaz teljes mértékben új elképzelést, de a már ismert kockázati tényezők eredményesebb befolyásolását igyekszik elérni.

Jól hangzik: egymillióval kevesebb szívhalál...

A dohányzást ugyan már sikerült mérsékelni, de ezen a területen is szeretnék a cigarettázás visszaszorítását erősíteni. A leggyakoribb szív-és érbetegség a magas vérnyomás, és a program célja, hogy növelje a vérnyomás-emelkedés minél korábbi felismerését és hatékony kezelését. Ugyanez vonatkozik a kóros vérzsírszint korai észlelésére és diétás, illetve gyógyszeres rendezésére is.

Az amerikai hatóságok szerint hasznos volna, ha az eddiginél is többen szednének kis adagú aszpirin tablettát, mely csökkenti a kóros véralvadás következményeinek gyakoriságát. A minisztérium 200 millió dollárt fordít erre a betegségmegelőzési programra. Ezt az indokolja, hogy minden harmadik amerikai szív-és érrendszeri betegségben hal meg, és a teljes egészségügyi költségvetés 17 százalékát ezeknek a betegségeknek az ellátására fordítják.

Jelenleg évente kétmilliónál több amerikai szenved infarktust vagy szélütést és 800 ezer emiatt veszti életét. Ha a program sikeres lesz, tízmilliónál több embernek lesz normális értékű a vérnyomása, húszmilliónál többnek a vérzsírszintje és négymillióval kevesebben dohányoznak 2017-ben.

Az egészségügyi biztosítók is nagy részt vállalnak az Egymillió szív programban, a gyógyszerészek pedig az orvosokkal szorosabb együttműködés útján segítik a betegeket abban, hogy pontosan szedjék a szükséges gyógyszereket, mert a tabletták bevételének elmaradása, a terápiahűség hiánya a kezelés eredménytelenségét eredményezi.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához