Ezeket látta már?

Ismerje meg a mélyvénás trombózis 12 pontját: ezeket érdemes tudni az állapotról

mélyvénás trombózis 12 pont vérrög oka kezelése

Nyáron általában megszaporodnak a trombózisos esetek. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyen pár dologgal az állapottal kapcsolatban.

A mélyvénás trombózis nagyon veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel is járhat. Segítségül szolgálhat ez a 12 pont, ami tartalmazza azokat a tényeket, adatokat, mit tehet az orvos, valamint maga a beteg.

Mi az a mélyvénás trombózis?

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, amikor a mélyen fekvő vénákban a vér fokozott alvadékonysága miatt vérrögök keletkeznek. Az állapot nagy veszélye, hogy a rög egy része - vagy az egész - leszakadhat és a véráramba kerülhet. Onnan igen könnyen eljuthat a tüdőbe, ahol életveszélyes tüdőembóliát okozhat.

A trombózis a legtöbb esetben az alsó végtagok, illetve a medence vénáiban alakul ki. Tünetei legtöbbször az adott végtag fájdalma, ödémája, livid elszíneződése. Ilyenkor mihamarabb orvoshoz kell fordulni! Előfordulhat olykor néma változata is, amikor semmilyen panasz nem jelzi a problémát. Ilyenkor gyakori, amikor egyből a tüdőembóliával kerül kórházba az illető.

A mélyvénás trombózis 12 pontja

 1. A leszakadó vérrög(ök) által okozott tüdőembóliában Magyarországon becslések szerint évente több mint 3 ezren halnak meg. A kezeletlen tüdőembólia kimenetele 25-30 százalékban végzetes.
 2. A tüdőembóliák több mint 90 százaléka mélyvénás trombózis következménye.
 3. A mélyvénás trombózis 90 százalékban a lábakban alakul ki, duzzadás, lábdagadás, fájdalom, kipirosodás kísérheti. Sokszor nincsenek, s ha vannak sem mindig egyértelműek a tünetek, ezért az alattomos betegség első jele lehet a fulladás is, amikor a kialakult vérrög már leszakadt és eljutott a tüdőbe.
 4. Sok esetben csak boncoláskor derül ki: a halált tüdőembólia okozta.
 5. Az emberek akár negyede, Magyarországon tehát akár 2,5 millió ember élhet mélyvénás trombózisra hajlamosító örökletes genetikai hibával.
 6. Általános népegészségügyi szűrés nem indokolt, viszont nagyműtét, a csonttörés, a hormonális fogamzásgátló gyógyszerek szedése vagy a terhesség – az örökletes trombózishajlammal összeadódva – többszörösére emelheti a mélyvénás trombózis kockázatát a fiatalok körében is, ezért azoknál, akiknek közeli rokonságában fordult már elő trombózis vagy családjában szednek véralvadásgátlót, célzott laboratóriumi vizsgálat lehet indokolt.
 7. A trombózisok kétharmada kórházi kezelést követő 3 hónapon belül következik be.
 8. A sebészeti szakmákban – kiemelten az ortopédiai, például protézis operációknál és nagyműtéteknél – rutin eljárás a gyógyszeres véralvadásgátlás, de a belgyógyászatban, nőgyógyászatban nem mindig kap megfelelő hangsúlyt a trombózis kockázatfelmérése és megelőzése.
 9. Bármilyen okból történő kórházi vagy otthoni hosszabb passzív állapot, 6 órát meghaladó mozdulatlan utazás (nemcsak repülő, autó is) a vér pangása miatt fokozza a trombózisveszélyt. Az életkorral a kockázat fokozódik. Akinek volt már trombózisa, nagyobb a kockázata egy következőre.
 10. A daganatos betegek kiemelten veszélyeztetettek: nem ritka, hogy a betegeknél nem a rák, hanem a mélyvénás trombózis talaján kialakuló tüdőembólia válik végzetessé.
 11. Az évtizedek óta alkalmazott, hagyományos véralvadásgátló kezelés alapja a K-vitamin hatásának gátlása. A megfelelő érték beállítása kezdetben akár napi vérvételt és laborkontrollt tesz szükségessé, amit később is 4-6 hetente ismételni kell. A véralvadásgátló hatást az elfogyasztott ételek, például a K-vitamint tartalmazó zöldségfélék mennyiségének szezonális változása, valamint időközben fellépő más betegségek és bevett gyógyszerek is befolyásolják, ezért fegyelmezett életmódra, akár élethosszig tartó orvosi ellenőrzésre, rendszeres laboratóriumi vérvételekre van szükség.
 12. Új perspektívát hoznak a kezelésben azok a gyógyszerek, amelyek közvetlenül valamely véralvadásért felelős vérfaktor gátlásával fejtik ki hatásukat. E gyógyszerek hatását nem befolyásolja az étrend és az életmód, stabilan adagolhatók és nincs szükség laborkontrollra sem, ezáltal alkalmazásuk úgy a betegeket, mint az ellátórendszert tehermentesíti.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mélyvénás trombózis után - az orvos megválaszolta a betegek leggyakoribb kérdéseit

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

A tájékoztató orvosszakértők: Prof. Dr. Kolev Kraszimir biokémikus Semmelweis Egyetem, Prof. Dr. Losonczy Hajna hematológus PTE, és Prof. Dr. Boda Zoltán belgyógyász, hematológus DE Orvostudományi Egyetemi Centrum.

Forrás: Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához