Ezeket látta már?

Napi egy csoki – nem jön többet a doki?

2015.06.16. Módosítva: 2015.11.04.

Napi 100 g csokoládé csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát? Nem szenzációs állítás, de érdekesség: egy újabb vizsgálat szerint napi (rendszeres) kb. 100 g csokoládé elfogyasztása mellett csökkenhet egyes szívbetegségek és az agyi érkatasztrófa kockázata. Kontroll – tehát ez esetben csokit nem fogyasztó – csoporttal szemben 11% volt a szív-érrendszeri kockázat csökkenése és 25% az ezzel összefüggő halálozási kockázat mérséklődése.

A fenti állítás nem bulvárszintű hír egyáltalán, hanem az igen neves és nagymúltú Heart szakfolyóirat hasábjain jelent meg mint tudományos közlemény.

Napi egy csoki – nem jön többet a doki?

A vizsgálat mintegy 21 ezer felnőtt személyen zajlott, akik részesei voltak a nagyobb, ún. EPIC-Norfolk vizsgálatnak. E vizsgálat célja volt az étrend hosszú távú általános hatásának elemzése ez egészségre. A résztvevőket (rendszeresen) étkezésük gyakoriságáról és életmódjukról kérdezték kérdőíves módszerrel.

A kutatók szisztémás módon áttekintették a fellelhető tudományos szakirodalmat is a csokoládéfogyasztás és a szív-érrendszeri betegségek kapcsolatát illetően. Ez mintegy 158 ezer ember adatait jelentette (benne az előbb említett EPIC vizsgálattal).

Az EPIC-Norfolk résztvevőit (9214 férfi, 11.737 nő) kb. 12 éven át követték nyomon, ezalatt 3013 esetben (14%) fordult elő halálozással végződő, vagy nem fatális kimenetelű koszorúér-betegség vagy stroke.

A kérdezett személyek 20%-a nyilatkozott arról, hogy egyáltalán nem fogyaszt csokoládét, míg a többiek esetén napi 7 g – 100 g között ingadozott a csokoládéfogyasztás aránya.

Nagyobb mennyiséget fogyasztottak a fiatalok és az alacsonyabb BMI-vel (testtömegindex) rendelkező személyek. Náluk kisebb volt a haskörfogat, a szisztolés vérnyomás, a gyulladásos fehérjék aránya, kevesebb a cukorbetegség, több a rendszeres fizikai aktivitás: mindez olyan tényező, amely szív-érrendszeri betegségek szempontjából előnyös.

A több csokoládét fogyasztók körében nagyobb volt a kalóriabevitel, az étrendben több a zsír és szénhidrát, kevesebb a fehérje és alkohol.

A kockázatok csökkenése mellett mérséklődött a hospitalizáció aránya is, mintegy 9%-kal azok körében, ahol koszorúérbetegség miatt kellett kórházba vonulni.

Számos esetben a gyulladást jelző CRP-szintet is mérték, csokoládét fogyasztók körében 18%-kal kevesebb volt az ezzel kapcsolatos kockázat.

Kilenc fontosabb vizsgálat szerepelt az irodalmi áttekintésben, ebből öt esetben elemezték a szív- érrendszeri és szélütéssel kapcsolatos kockázatokat, rendszeres csokoládéfogyasztás mellett itt is csökkentek a kockázatok. (25%-kal a szív-érrendszeri betegség, 45%-kal az ezzel összefüggő halálozás kockázata.)

A vizsgálat értékét csökkenti, hogy mindez csak megfigyeléses vizsgálatként zajlott, számos hiba történhetett a kérdőívek kitöltésekor, és a becsült csokoládéfogyasztást illetően is.

Miután itt a vizsgált és kikérdezett egyének nemcsak keserű, hanem tejcsokoládét is fogyasztottak, a megfigyelés erre is kiterjeszthető.

A kutatók szerint a csokoládéfogyasztás jótékony hatása a (kakaó) flavonoidokban rejlik. Ehhez még hozzájárulhat a csoki kalcium- és zsírsavtartalma. Az bizonyosnak mondható, hogy meglévő szív-érrendszeri kockázatok esetén egyáltalán nem kell elkerülni a csokoládé fogyasztását, sőt, ellenkezőleg...

Források:

1. Chun Shing Kwok, S Matthijs Boekholdt, Marleen A H Lentjes, Yoon K Loke, Robert N Luben, Jessica K Yeong, Nicholas J Wareham, Phyo K Myint, Kay-Tee Khaw. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart, 15 June 2015 DOI: 10.1136/heartjnl-2014-307050

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150615191518.htm

Forrás: sciencedaily.com