Ezeket látta már?

Pitvarfibrilláció: légszomj és szédülés jelzi a szívritmuszavart

Pitvarfibrilláció szívritmuszavar tünete szívbetegség

A ma már népbetegségnek számító pitvarfibrilláció tüneteivel érdemes tisztában lenni, mert ez a betegség ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának a kockázatát is.

A pitvarfibrilláció szó hallatán a legtöbben nem tudják, miről van szó, pedig ez a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, ami hazánkban több mint 300 000 embert érint.

Milyen tünetek utalhatnak szívritmuszavarra?

Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet, fáradékonyság, légszomj, szédülés és mellkasi fájdalom jelezheti a betegséget. Sajnos előfordulnak olyan esetek is, hogy a szívritmuszavar tünet nélkül jelentkezik, ilyenkor csak orvosi vizsgálaton ismerik fel a betegséget. Az ilyen esetek azért veszélyesek, mert a betegek ki vannak téve a szívritmuszavar szövődményeinek.

A pitvarfibrilláció hat típusa

A tünetek általában ugyanolyanok minden típusnál, de a pitvarfibrilláció kategorizálása segít az orvosoknak a megfelelő kezelési típus kiválasztásában.

  1. Első alkalommal felismert
  2. Visszatérő - két vagy több alkalommal fellépő
  3. Paroxizmális pitvarfibrilláció – Ilyenkor a szívritmuszavar legkésőbb 7 napon belül magától megszűnik. Ezt a típust is komolyan kell venni, mert a néhányszor megjelenő pitvarfibrilláció állandósulhat.
  4. Perzisztens pitvarfibrilláció – A szívritmuszavar 7 napnál tovább áll fenn és nem múlik el magától így a beteg valamilyen kezelésre szorul.
  5. Hosszan perzisztáló – A szív szabálytalan ritmusa már több mint 1 éve fennáll.
  6. Permanens pitvarfibrilláció – A szívritmuszavar állandósult és már nem törekednek arra, hogy helyreállítsák a normál szívritmust.

A pitvarfibrilláció nem azonos a szívrohammal! Miben térnek el a tünetek?

A pitvarfibrilláció egyik legjellemzőbb tünete a szapora és ritmustalan szívdobogás, és ez különbözteti meg leginkább a szívroham tüneteitől. A szívroham bármikor bekövetkezhet, legjellemzőbb tünetei a szorító mellkasi fájdalom, fennállhat kisugárzó fájdalom a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába, továbbá az egyre sűrűsödő mellkasi fájdalom, légszomj, izzadás, megsemmisülés érzés, ájulás és hányinger figyelmeztet a szívrohamra.

A legtöbb szívroham lassan, enyhe fájdalommal vagy kellemetlen érzéssel kezdődik, ilyenkor a legtöbbször az érintettek nem tudják, mi a baj, és túl sokáig várnak, mielőtt segítséget kapnának. A szívroham legnagyobb ellensége az idő, ezért ha úgy gondolja, hogy szívrohama van, azonnal hívjon mentőt és ne várjon arra, hogy maguktól elmúljanak a tünetek.

Teljes életet lehet élni pitvarfibrillációval

Ma már a kezelési módok széles választéka áll a szívritmuszavarban szenvedők rendelkezésére. A kezelés első és legfontosabb lépése a véralvadásgátló terápia segítségével a vérrögkialakulás kockázatának kizárása. Erre azért van szükség, hogy csökkentsük a stroke esélyét.

Szerencsére ma már olyan modern terápiák könnyítik meg a betegek mindennapjait, amiket elég szájon át alkalmazni és nem szükséges a napi többszöri kellemetlen tűszúrást átélniük. Ezt követően a beteg szabályos szinusz ritmusának helyreállítására vagy csak a szívfrekvencia kordában tartására törekszenek. Ez a kezelés történhet gyógyszerekkel, operációval vagy egyéb kezelési módokkal. A lényeg - mint a legtöbb betegségnél - itt is az, hogy minél előbb ismerjék fel a bajt és kezdődjön el a beteg megfelelő kezelése.

A pitvarfibrillációval együtt lehet élni, lehet vele sportolni, dolgozni, utazni, de nem szabad elhanyagolni! Követni kell az orvosi utasításokat és törekedni kell az egészséges életmódra.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Teljesen más jelek jósolják meg a nőknél a szívrohamot - hónapokkal előre sejthető, hogy baj lesz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívinfarktus

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához