Ezeket látta már?

Stroke: ennyin múlt Schobert Norbert élete

Schobert Norbert csütörtök reggel kapott sztrókot /Fotó: Varga Imre

Először szólal meg Schobert Norbert azok után, hogy mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Tudok rendesen beszélni, mozog minden végtagom, nem maradt semmilyen károsodásom - nyilatkozta a kórházból társlapunknak, a Blikknek Schobert Norbert.

Mint ismert, a fitneszguru még múlt héten lett rosszul, és esett össze házuk udvarán, ahol az egyik szomszéd és felesége találtak rá. Értesítették a mentőket, így időben sikerült kórházba szállítani.

A stroke tünetei: amikor egy mosolyon függhet az élete - kattintson!

Így beszélt Norbi az egészségi állapotáról

Vizsgálgatnak napok óta, átnézték a teljes testemet, csináltak vérképet, voltam szívultrahangon, röntgenen, CT-n, de csak az derült ki, hogy minden értékem tökéletes, az érfalamon nincs semmi lerakódás, a koleszterinem tökéletes, fizikailag semmi bajom.

Norbi úgy gondolja, hogy túlhajtotta magát.

Hajnaltól késő estig dolgoztam, és az elmúlt közel egy év eseményei, az anyósom halála is közrejátszottak. Ha az ember sokáig sok mindenen idegeskedik, a szív képes defibrillálni, és ha ezt teszi, kilök magából egy vérrögöt, ami elindul az agy felé

- fogalmazott. Szerinte nem az edzéssel van a probléma, hanem a stresszel, amelyet fiatalon még lehet, elbír, de ötven felett már nem. Azt mondja, most át kell szerveznie úgy a napjait, hogy kevesebb stressz érje, hiszen 50 évesen hiába érzi magát huszonötnek, nem az, és egy kicsit kevesebbet kell edzenie. Elárulta, gond nélkül képes mindenre, amire azeltt is.

Ez történt azon a bizonyos reggelen

Aznap reggel az edzőterem helyett a szabadban futott, és mikor visszatért, befordult a ház elé, lelassított, és mikor a kapuhoz ért egyik pillanatról a másikra "elhagyott a jobb oldalam".

Valóban nem sokon múlott az életem, vagy nem lett maradandó károsodásom. Az volt a szerencsém, hogy nem tíz perccel korábban ért a baj, amikor még az erdőben futottam.

Arra a kérdésre, hogy miért tartják még mindig bent, elmondta,

Amikor a lábamon, a combomon keresztül behatoltak, hogy az ereimen keresztül eljussanak az agyamig és megszüntessék az elzáródást, akkor sajnos az egyik érfal megsérült. Ezt az eret meg kellett operálni, úgyhogy újra megműtöttek vasárnap éjjel, de már egy másik kórházban.

A stroke bekövetkezésekor minden perc számít

  1. Azonnal mentőt kell hívni a tünetek észlelésekor
  2. Csupán 4,5 órán belül lehet megkezdeni az életmentő vérrögoldást
  3. Ha ez nem történik meg, nincs remény az ér által ellátott terület megmentésére

Így ellenőrizze máson a stroke tüneteit

  • Mosolyogjon vissza önre, vagy mutassa a fogait! Arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált?
  • Emelje fel vízszintesig mindkét karját! Lehanyatlik-e valamelyik keze?
  • Ismételjen meg egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket?

Ha bármelyik problémába ütközik, azonnal hívjuk a mentőket, mert az idő a legnagyobb ellenség! A szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak.

Nagy az esélye a stroke-ra, ha így tölti a napját - kattintson!

Forrás: egeszsegkalauz.hu