Ezeket látta már?

Szédülés és fejfájás: ha alacsony a vérnyomása, ezekre figyeljen oda!

szívbetegség, alacsony vérnyomás

Félelmetes érzés, amikor azt érezzük, mintha a szívük "ki akarna ugrani a helyéről".

A magas vérnyomásról rengeteg szó esik, de mi a helyzet az alacsony vérnyomással? Mik azok a tünetek, melyek az alacsony vérnyomásra utalhatnak? A vérnyomásunk akkor tartozik az alacsony tartományba, ha az érték 90/60 Hgmm alatt vannak; ez időnként mindenkivel előfordul, a legtöbbször úgy, hogy észre sem vesszük, vagy éppen annyira apró tüneteket okoz, hogy nem tulajdonítunk ezeknek nagyobb jelentőséget.

Az alacsony vérnyomás

A normál érték alá süllyedhet a vérnyomásunk például, ha hosszabb ideig állunk, ha fekvő vagy ülő helyzetből hirtelen felpattanunk, vagy akár egy-egy nagyobb lakoma után.

Természetesen, az egyéni jellegzetességek és állapotok (pl. a várandósság) is befolyásolhatják, hogy milyen a vérnyomása valakinek, és bizonyos gyógyszereknek is lehetnek vérnyomáscsökkentő hatásai (ezek közé tartoznak például az antidepresszánsok vagy a vízhajtók).

Az alacsony vérnyomás tünetei

Bár az alacsony vérnyomás közel sem olyan veszélyes, mint a magas, hosszabb távon komoly következményei lehetnek annak is, ha valakinek krónikusan alacsonyon a vérnyomása. Éppen ezért érdemes figyelni a lehetséges tünetekre!

Az egyik leggyakoribb tünete az alacsony vérnyomásnak a fejfájás, melyet szédülés és "kótyagosság" is kísérhet. Ennek oka, hogy az alacsony vérnyomás következményeként az agyba is kevesebb oxigéndús vér áramlik. A szédülés és a fejfájás sokszor hirtelen pozícióváltáskor jelentkezik, például amikor valaki fekvésből túl hirtelen áll fel. Szélsőséges esetben az érintett nemcsak az erős szédülést tapasztalhatja meg, hanem el is ájulhat.

Az alacsony vérnyomás egyik hatása, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér jóval lassabban és nehezebben jut el a sejtjeinkhez, ennek pedig jól érezhető következményei lehetnek, például a fáradékonyság, az aluszékonyság, az általános gyengeség és kimerültség.

Ezekre a tünetekre mindenképpen figyelnünk kell – akár az alacsony vérnyomás okozza ezeket, akár valamilyen más probléma –, különösen akkor, ha annak ellenére érezzük magunkat fáradtabbnak, ha az alvási szokásaink, illetve a napi tevékenységeink nem változtak!

Az alacsony vérnyomás koncentrációs és tanulási nehézségeket is okozhat, még az egyszerűbbnek tartott rutinfeladatok elvégzése is hosszabb időt vehet igénybe.

Tudja hogyan kell helyesen vérnyomást mérni? Kattintson!

Az alacsony vérnyomás azzal is együtt jár, hogy a szívünknek keményebben kell dolgoznia, gyorsabban kell vernie ahhoz, hogy a szervezetünk sejtjeinek megfelelő működését biztosítani tudja. Az alacsonyabb vérnyomásúak gyakran panaszkodhatnak erős szívdobogás-érzésre, szapora pulzusra, arra, hogy úgy érzik, mintha a szívük "ki akarna ugrani a helyéről".

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

100 fölé emelkedett a pulzusa? Ilyen, amikor nem szívbetegség okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérnyomás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához