Ezeket látta már?

Lökéshullám-technológia a kardiológiában

2014.03.05. Módosítva: 2015.11.04.

Egy új terápiás módszernek köszönhetően már hazánkban is jelentős életminőség javulást érhető el koszorúér-szűkületben szenvedő betegeken. A világ számos országában biztonsággal alkalmazott fókuszált lökéshullám-terápia műtét nélküli kezelés, melynek részleteiről Dr. Lukács Imre, a Kelen Kórház kardiológus főorvosa tájékoztatott.

A szív fő funkciója, hogy mozgásba hozza vérünket, ami oxigénnel és tápanyagokkal látja el szerveinket, szöveteinket, illetve eltávolítja az élettani funkcióik során keletkezett anyagcseretermékeket.

Lökéshullám-technológia a kardiológiában

A szervezet számára különböző mennyiségű vér szükséges attól függően, hogy nyugalomban vagyunk-e vagy fizikai munkát végzünk. A különböző igényekhez való alkalmazkodás érdekében a szívösszehúzódások gyakorisága és ereje, valamint az erek átmérője nagymértékben képes megváltozni.

Számos tényező miatt kialakulhatnak szívproblémák, közülük az egyik legfontosabb a koszorúér-betegség. Ez az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés. A betegség rendszerint krónikus, és fennállhat a betegen már évekkel a diagnosztizálás előtt. Maga az érelmeszesedés azonban mindaddig nem okoz tüneteket, amíg az erek beszűkülése nem rontja jelentősen a vérkeringést.

Bár az erek elváltozásai már viszonylag fiatal embereken is kimutathatók, a szívelégtelenség jelei leggyakrabban az idősebbeken tapasztalható. Isémiás szívbetegség akkor alakul ki, ha a szív nem jut elegendő vérhez, a szívizmot tápláló artéria szűkülete miatt. A szívkörnyéki erek beszűkülése súlyos szívelégtelenséghez, akár szívinfarktus kialakulásához vezethet - magyarázza a kardiológus főorvos.

Magyarországon a súlyos koszorúér-szűkület és -elzáródás okozta szívbetegség kezelésében az utóbbi évtizedben hatalmas előrelépés történt. A szív koszorúereinek tágítását, az erek "nyitva tartását" eredményező stentek (műanyag v. fémcsövecskék) beültetését lehetővé tévő eljárások bevezetése drámaian csökkentette hazánkban a szíveredetű halálozást és tette élhetővé az érintett páciensek mindennapjait.

Egyes, súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek valamennyi, a modern tudomány által rendelkezésre bocsátott lehetőség (gyógyszeres és műszeres terápia, értágítás, koszorúér-bypass) ellenére is, - vagy a koszorúerek anatómiai helyzete miatt -vérellátási zavar okozta oxigénhiányban szenvednek. Terhelhetőségük ezért rendkívül alacsony, mellkasi fájdalmaik gyakoriak. E betegek számára hozhat jelentős életminőség-javulást egy hazánkban immár elérhető új kezelési mód – hangsúlyozza Lukács doktor.

Az eljárás műtét nélküli megoldást kínál azok számára, akik a gyógyszeres és eszközös terápia mellett is fájdalmakkal és csökkent teherbírással élnek, vagy akiken más terápia nem jöhet szóba – tette hozzá. Az emberi testen kívül gerjesztett lökéshullámmal végzett kezelés sebészi beavatkozást nem igénylő (non-invazív) eljárás. Az eszköz speciális hanghullámcsomagokat bocsát a mellkasfalon keresztül a szívizomba.

Hogyan hat?

Az eszköz alacsony energiájú fókuszált lökéshullámokat alkalmaz az elzáródás és az ép terület határán a szívben. A lökéshullámok serkentik az életképes szövetekben az érújraképződést, javítják a szív vérkeringését, csökkentik a panaszokat. A több alkalommal végzett lökéshullám-kezelés új, mikroerek kialakulását indukálja, megszünteti a mellkasi fájdalmat és/vagy a koszorúér betegség egyéb tüneteit, melyek az elégtelen keringés következtében alakulnak ki.

A beavatkozás hatására a szívtáji fájdalmak csökkennek, a terhelhetőség növekszik, a panaszmentesség eléréséhez szükséges gyógyszer mennyisége is csökkenthető. A klinikai tapasztalatok alapján a beavatkozás következtében a betegek 70-80 százalékában jelentősen javul az életminőség.

Hogyan zajlik a kezelés?

A terápia során az orvos a nem megfelelő keringésű szívizomzatot ultrahang vizsgálattal megkeresi, majd erre a területre célzottan juttatja a 60-300 Hz hanghullámlökéseket. Egy-egy kezelés kb. 25 percig tart. Ennek során kezelésenként általában 3-5 célzott területre juttatnak be 100-100 ultrahanglökést. Átlagosan egy-egy beteg 5000 lökéshullámot kap a kezelés teljes tartama alatt. Egy teljes kezelés 9 hétig tart, heti 3 alkalommal, a kezelések között 3 hét szünetet kell tartani.

A világ számos országában eredményesen alkalmazott módszer a beteg számára nem megterhelő, nincs fájdalomérzet, szinte észrevehetetlen a beavatkozás. Azonban mint minden eljárásnál és terápiánál természetesen itt is fontos, hogy az orvos a beteg leletei alapján döntse el, alkalmazható-e az eljárás, illetve segíthet-e a beteg életminőségének javításában. Ennek érdekében elengedhetetlen a teljes körű kardiológiai vizsgálat és konzultáció a tervezett beavatkozások előtt - emelte ki dr. Lukács Imre.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához