Ezeket látta már?

Szívbelhártya gyulladás (Endocarditis)

2010.02.23. Módosítva: 2016.12.08.

Bakteriális endocarditisnek nevezzük a szívbelhártya (endocardium) és a szívbillentyűk többnyire baktérium (ritkán gomba) okozta gyulladását.

A szívbelhártya gyulladás (endocarditis) előfordulása Bármely életkorban előfordulhat, de az endocarditisre hajlamosító alapbetegségben és állapotokban gyakoribb. A kórkép gyakorisága növekszik, melyen belül egyre több a szívbeteg csecsemő-és gyermekkorú beteg. Bár a reumás láz okozta szívbetegség gyakorisága jelentősen csökkent, felnőttkorban egyre több műbillentyűvel élő beteg, és kábítószerélvezők száma is gyarapszik.

Szívbelhártya gyulladás (Endocarditis)

A szívbelhártya gyulladás (endocarditis) okai A születés óta fennálló, vagy a később kialakult szívbillentyű-betegség, vagy más, a szívet érintő alapbetegség hajlamosít endocarditis kialakulására. Ilyen veleszületett megbetegedések például a kamrai sövényhiány, a Fallot-tetralógia, a coarctatio aortae illetve a ductus Botalli persistens. A reumás láz által károsított szívbillentyű, a meszes aortabillentyű és a mitrális prolapszus, műbillentyű is fokozott kockázatot jelentenek a betegség létrejötte szempontjából. Az endocarditis kialakulása a műbillentyűvel élők és az intravénás kábítószerélvezők között is gyakoribb, valamint azoknál a betegeknél is, akik tartósan kórházban fekszenek, és a vénájukban huzamosabb ideig kanült kell viselniük. Ha valaki a fent említett megbetegedések valamelyikében szenved, és emellett súlyos fertőzést kap, vagy - akár kisebb - műtéten (mandulaeltávolítás, fogászati beavatkozás, urológiai- vagy vastagbélműtét) kell átesnie, akkor a véráramba bekerült kórokozók könnyen megtelepszenek a szívbelhártyán, illetve a szívbillentyűkön. A baktériumok a szívbillentyűk valamelyikén megtapadva ott úgynevezett vegetációt hoznak létre, így az adott billentyű működése rövid időn belül elégtelenné válik.

A szívbelhártya gyulladás (endocarditis) tünetei Egyik leggyakoribb tünete a napok, hetek óta tartó lázas állapot. A láz mellett szapora szívműködés, hidegrázás is gyakran jelentkezik. Az endocarditisben szenvedők többsége étvágytalan, gyenge, verítékezik, sápadt. Gyakori panasz a köhögés és a nehézlégzés. Fizikális vizsgálattal az endocarditisben szenvedő betegeknél szívzörej hallható, és a szívelégtelenség tünetei is észlelhetők. A beteg állapotának hirtelen rosszabbodása hátterében esetenként súlyos szövődmény, a szívbillentyű kilyukadása (perforáció), vagy elszakadása állhat. Máskor a szívbillentyűn megtapadt kórokozók egy része a billentyűről leszakadhat, és a véráram útján az artériás keringéssel eljuthat különböző szervekhez, szövetekhez. Agyi- és a szívizomzatot érintő infarktust, gócos agyvelőgyulladást, tüdőinfarktust, tüdőembóliát, tüdőtályogot, valamint a bőrön, a körömágyak alatt, és a szájpadon látható kis piros pöttyöket (petechiák) okozhat. További bőrtünetek az úgynevezett Osler-csomók, melyek az ujjakon, lábujjakon kialakuló fájdalmas, vöröses-lilás színű kiemelkedések.

A szívbelhártya gyulladás (endocarditis) lefolyása A betegség lehet akut, hirtelen kezdetű, vagy szubakut, elhúzódó lefolyású.

A szívbelhártya gyulladás (endocarditis) diagnózisa A körelőzményben szereplő szívbillentyű-megbetegedés vagy fejlődési rendellenesség ismerete rendkívül fontos. Ha a panaszok, és a tünetek alapján felmerül a szívbelhártya-gyulladás gyanúja, szívultrahang vizsgálat szükséges, melyet ez esetben a nyelőcsövön keresztül is elvégeznek, mivel így jobban látható a szívbillentyű-károsodás. Elengedhetetlen vizsgálat a hemokultúra, azaz a vér tenyésztéses vizsgálata. Mivel endocarditis esetében a vérben jelen vannak a kórokozó baktériumok, azok tenyésztéssel izolálhatók, és mikrobiológiai módszerekkel fajtájuk, típusuk megállapítható. Meghatározható a baktérium antibiotikum-érzékenysége is, melynek alapján célzott kezelés alkalmazható. Kiegészítő vizsgálatok pl. EKG és mellkas-röntgenfelvétel is szükségesek.

A szívbelhártya gyulladás (endocarditis) terápiája Minden endocarditis gyanús beteget kórházba kell utalni. Az akut endocarditis szindróma sürgősségi helyzetet jelent, az alapvető vizsgálatok után azonnal meg kell kezdeni a beteg antibiotikum kezelését, mely a kórokozónak megfelelő terápiás séma alapján választják. A kezelés időtartama általában 4-6 hét. Bizonyos esetek szívsebészeti beavatkozást is igényelnek.

A szívbelhártya gyulladás (endocarditis) megelőzése Az endocarditis szempontjából rizikócsoportba tartozó betegeknek bizonyos esetekben antibiotikum profilaxist (megelőzés) kell adni, melynek szigorú szabályai vannak.

Élet a szívbelhártya gyulladással Kardiológiai gondozás hosszú távon szükséges. Kábítószer élvezők fokozott veszélyeztetettsége okán is addiktológiai kezelés javasolt. Organikus szívbetegségben szenvedők lázas állapota fokozott orvosi ellenőrzést igényel.

Egyéb tudnivalók a szívbelhártya gyulladásról Nem gyógyszeres endocarditis megelőzés elemei a szájhigiéne megőrzése, acne (pattanások) kezelése, a körömrágásról való leszoktatás, az intrauterin fogamzásgátló eszközök kerülése is.

Forrás: EgészségKalauz