Ezeket látta már?

Akár órákkal előbb is jelezheti a szívinfarktust ez a 6 tünet

szívinfarktus figyelmeztető tünet mellkasi fájdalom szívroham hányinger

Mutatjuk a legjellemzőbb tüneteket, ezekre figyeljen.

A mellkasi fájdalom lehet állandó, vagy hullámokban jelentkező, élesen nyilalló, szúrón, vagy tompán sajgó, nyomásra, vagy szorításra emlékeztető.

Arról kérdeztük, Dr. Vaskó Pétert, a Kardioközpont kardiológusát, hogy mi állhat ennek a rendkívül ijesztő jelenségnek a hátterében, és hogy valóban rögtön a legrosszabbra kell-e gondolnunk, ha ilyen tüneteket tapasztalunk?

A szív mellett, más szervek, sőt a stressz is okozhatnak mellkasi fájdalmat

A mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kardiológust felkeresik. Bár ezeknek a fájdalmaknak csak egy része szív eredetű, fontos az elkülönítő diagnózis, amely az orvos feladata. Ez a tünet általában, valamilyen szívbetegségre vezethető vissza, de az esetek mintegy 25-30%-ában nem szív eredetű elváltozás áll a háttérben.A kiváltó ok bármelyik, a mellkasban, de akár a mellkason kívül elhelyezkedő szerv is lehet. A tüdő, a nyelőcső, a légcső, a bordák, a mellhártya, a bordaközi izmok elváltozásai is okozhatnak ilyen panaszokat, de magyarázata lehet akár a hasnyálmirigy gyulladása, az epehólyag betegsége, sőt még vírusfertőzés is. Előfordulhat azonban az is, hogy egyáltalán nincs szervi elváltozás a háttérben, hanem a fokozott izgalom vagy érzelmi eredetű stressz váltja ki.

Ha az ok szív eredetű

Ha a fájdalom "szív eredetű", akkor felmerül többek között, myocarditis (szívizomgyulladás) vagy pericarditis (szívburokgyulladás), illetve angina pectoris (mellkasi fájdalom) gyanúja is. Ez utóbbi akkor alakul ki, ha a szívet körülvevő koszorúerek nem képesek elég oxigént szállítani a szívhez, egy meszesedés következtében kialakult szűkület miatt. Az oxigénhiány ilyenkor mellkasi fájdalom formájában nyilvánulhat meg.

Ez a kellemetlen érzés általában pihenésre, megállásra enyhül, azonban, ha 20 perccel tovább is fennáll, szívroham is lehet a következmény, hiszen a vérellátás akadályozottsága miatt a szívizom egy része elpusztul. A szívbetegségre utaló mellkasi fájdalom kisugározhat a karba, a vállba, a hátba vagy akár az állkapocsba is. "Fontos információ, hogy sokaknál már a szívinfarktust órákkal vagy akár napokkal, hetekkel megelőzi néhány figyelmeztető, intő jel, mint például:

  1. a nyomásérzés a mellkasban
  2. a mellkasi vagy a mellkasból kisugárzó fájdalommal
  3. az utóbbival együtt jelentkező légszomj
  4. a hányinger
  5. az izzadás
  6. a gyengeség.

Ezekre a tünetekre feltétlenül oda kell figyelni és azonnal orvoshoz kell fordulni" – figyelmeztet Dr. Vaskó Péter.

A szívpanaszok kivizsgálása

A fentiek alapján tehát a mellkasi fájdalmat kiválthatja organikus (szervi eredetű) eltérés, de egészen más is lehet a magyarázata. "Mivel a tünetek lehetnek egyszerűen elmulaszthatók, de akár életveszélyes helyzetet is előrejelzők, így az okok tisztázása miatt, haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni" – javasolja a kardiológus. A szakorvos a diagnózis felállításához kikérdezi a kórtörténetet, információt kér az esetlegesen meglévő más betegségeket illetően és fizikális vizsgálatot végez. Különböző rizikófaktorok jelenlétét is felméri vérnyomásméréssel, valamint vérvizsgálatokkal, a szív elektromos aktivitását pedig, EKG-vel követi nyomon.

Ezzel a diagnosztikai eszközzel kimutathatók a különböző ritmuszavarok, vezetési zavarok és egyéb eltérések is. Azt, hogy van-e a betegnek terhelésre jelentkező ritmuszavara, illetve szív-vérellátási zavara, a szív terheléses EKG vizsgálatával állapítható meg. Ez után, az alapos kivizsgálás után állítható fel a páciens számára az a terápia, amellyel jelentősen javítható a szívének működése.

A korai felismerés és az életmód szerepe a gyógyulásban

"Nem lehet elégszer kiemelni, hogy a szívbetegségek kezelésében és az abból való felépülésben is, igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek, hiszen az idejében diagnosztizált kóros eltérések megfelelő terápiájával súlyos, akár halálos kimenetelű szövődmények kerülhetők el. Az idejében elkezdett kezelés mellett még az életvitel, a táplálkozási szokások, a testmozgás, a stressz kezelésének képességét, illetve a káros szenvedélyekről való lemondás jelentőségét tartom kiemelkedő fontosságúnak a szív eredetű megbetegedések megelőzésében" – osztja meg tapasztalatait Dr. Vaskó Péter.

Természetes gyógyszerek szívünk egészségéért

A népgyógyászatban is alkalmazott fokhagyma szív- és érrendszeri támogató szerepe elismert. A fokhagyma készítményeinek 2 hónapon keresztüli szedése a szérum összkoleszterinszintjét átlagosan mintegy 8 százalékkal csökkenti, ami azt is jelenti egyben, hogy az 50+-os korosztálynál ennek eredményeként a szív- és érrendszeri betegségek valószínűsége csökkenthető. Emellett a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatású is, az a vérnyomás felső értékét kb. 12 Hgmm-rel, míg az alsót 9 Hgmm-rel redukálhatja.

Szerepet kaphat a szív- és érrendszeri rizikó csökkentésében a lenmagolaj (napi minimum 40 g-os adagokban), a szőlőmag kivonat, illetve a zöld tea is, de ezek hatásosságának alátámasztására még több vizsgálat szükséges.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Veszélyesen alacsony pulzus: ilyenkor kell azonnal hívni a mentőket!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívinfaktus

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához