Ezeket látta már?

Szívinfarktus megelőzésére acetilszalicilsav? Ennyire hatásos a szakértő szerint

Acetilszalicilsav, aszpirin, covid-19. koronavírus gyógyszer, ellenszer

Valóban használhat az acetilszalicilsav, ha a szívinfarktus megelőzése a cél?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy olvasó kérdésre válaszolt, amit azzal kapcsolatban tettek fel, hogy érdemes-e acetilszalicilsavat szedni, ha szeretnénk megelőzni a szívinfarktust:

"Olvasói kérdés: érdemes-e szedni alacsony dózisú acetilszalicilsavat szívinfarktus megelőzésére, ahogyan a rádióban hallottam?

Válasz: minden gyógyszerreklám esetében alapkövetelmény az, hogy a hirdetés összhangban legyen az OGYÉI által engedélyezett alkalmazási előírás szövegével. Valóban, az alacsony (pl. 100 mg) dózisú acetilszalicilsav rendelkezik ilyen javallattal, azaz a szívinfarktus kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45‑79 év közötti férfi és 55‑79 év közötti nőbetegek esetében, amikor a terápiás előny felülmúlja a tápcsatornavérzés fokozott kockázatából eredő veszélyt.

Ezt más szavakkal elsődleges megelőzésnek nevezik, amikor az illető személynél még nem történt infarktus, de a kockázata magas. (Másodlagos profilaxisról beszélünk az egyszer már bekövetkezett esemény újabb előfordulásának megelőzése esetén).

Mindazonáltal, az újabb szakirodalom már megkérdőjelezi az alacsony dózisú acetilszalicilsav 60 éven felülieknél történő alkalmazásának biztonságosságát a szívinfarktus elsődleges megelőzésére, mert a vérzéses mellékhatások kockázata lenullázhatja a szívre gyakorolt előnyös terápiás hatást.

Tudta, hogy az ínybetegségek és a szívbetegség között összefüggés van? Olvasson tovább!

A 45-59 év közöttieknél a kezelőorvos mérlegelése alapján továbbra is javasolt a gyógyszer erre a célra. Vagyis, a szakmai álláspont változása részleges ellentmondásba kezd kerülni a hivatalos javallattal."

https://www.health.harvard.edu/.../low-dose-aspirin...

Forrás: egeszsegkalauz.hu