Ezeket látta már?

trombózis

2013.04.03. Módosítva: 2015.11.04.

Kihívások a trombózis hosszú távú kezelésében

Kell-e trombózis után fáslit vagy kompressziós harisnyát használni? Ha kell, azt melyik lábra, milyen szorosan, mennyi ideig, vagy meddig érjen a beteg végtagon? Lehet-e kerékpározni? Mennyi folyadékot kell fogyasztani?Megannyi, mindennapokat érintő kérdés. Ezekre kerestünk választ.

Szakértőnk, dr. Kósa Éva belgyógyász, a Trombózisközpont angiológus szakorvosa szerint valóban hosszabb-rövidebb időbe telik felvenni a trombózis előtti élet fonalát, ritmusát.

A trombózis után bizonyos területeken megváltozik a beteg életmódja, átíródnak szokásai, a gyógyszeres kezelés alatt az étrend, kezdetben a mozgáshoz való viszony, később az ülő-álló feladatok elvégzése kíván alapos újragondolást.

A szükséges változtatásokat éppúgy, mint a trombózis utáni gyógyszeres terápiát egyénileg szakorvossal egyeztetve szabad elfogadni. Az akut szakban az előírások egységesek, később a gyógyszeres kezelést illetően nem jellemzően, de az életmódra vonatkozóan van lehetőség igazodni a beteg életviteléhez.

A trombózist követően más-más tanácsok vonatkoznak az első hónapra, a 3-6. hónapig, majd az ezt követő időszakra. Más lesz a kezelés akkor, ha a kialakult trombus feloldódik a véralvadásgátló hatására, vagy ha az kitapad az érfalra, szakszóval szervül. Az előbbi esetben késői szövődményként a boka körül megjelenő bőrjelenségek kialakulásának nagyobb a valószínűsége.

Szakértőnk szerint nagyon fontos tudni, hogy a trombózissal kapcsolatban vannak általános, mindenkire egyaránt vonatkozó tanácsok, mégis minden trombózis egyedi abban az értelemben, hogy akit érint, annak a legkisebb szükséges változtatásokkal a legnagyobb biztonság mellett, alakuljon az életvitele.

Az életkor és a nem fontos információk az után-követés során.

Ha fiatal nőbetegről van szó, akkor a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsokon, tiltásokon, az örökletes trombózishajlam vizsgálatán és a későbbi terhesség gondozásán van a hangsúly. Véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén a menstruációs fájdalmak, görcsök elleni gyógyszerek egyeztetése szükséges.

Idősebb betegeknél inkább egyéb betegségek, főleg tumoros betegségek kutatása, nőbetegeknél a változó korral járó tünetek esetén a hormonpótlás kérdése kerül fókuszba.

A trombózis oka is befolyásolja az után követést

Általánosságban elmondható, hogy akinek volt trombózisa, fokozottabban hajlamos egy újabb kialakulásár. Ezért alapvetően fontos a kialakító tényezők kerülése, a védő faktorok erősítése.

Egy végtagtraumát, valamilyen műtétet követő trombózis esetén a megelőzésre, a hasonló helyzetekben való fokozott odafigyelésre kell a hangsúlyt fektetni. Ha fogamzásgátló, hormonpótló gyógyszer mellett alakult ki trombózis, ott a genetikai kivizsgáláson, a gyógyszerek elhagyásán és a mindennapi megfelelő életmódon van a hangsúly.

A genetikai veszélyeztetettség pedig egyértelműen az egyik legerősebb érv az élethosszig tartó gyógyszeres kezelés, komoly életmódbeli szabályok betartása mellett.

A trombózis kialakulásnak helye is fontos útmutató a továbbiakhoz

Ha a trombózis a láb térd feletti részét érintette, az részben hosszabb gyógyszeres kezelést igényel, de különösen kismedencei trombózis esetén a teljes felépüléshez vezető út is óvatosabb, fokozatosabb, legyen szó akár mozgásról, akár utazásról. Ilyen esetekben a vénák is jobban károsodtak, a tüdőembólia veszélye is nagyobb, mint a lábszári vagy éppen felületes vénák trombózisánál.

Trombus-, károsodás mértéke

A trombózis hosszú távú kezelését, követését alapvetően befolyásolja. Nagyobb vénakárosodásnál a kompressziós harisnya viselése, felületes gyulladásnál a bőrelváltozások kezelése jelenthet éveken át tartó odafigyelést.

A trombózis felismerése és a megfelelő terápia beállítása az első és legfontosabb mind a beteg, mind az orvos részéről. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy egyszer kialakult mélyvénás trombózis még a "teljes gyógyulás", vagyis a véralvadásgátló elhagyása és a trombus feloldódása után is hatással marad az beteg életére mind a késői szövődmény, mind ismételt trombózis lehetőségének fokozott kockázata által.

Forrás: EgészségKalauz