Ezeket látta már?

Új korszak a pitvarfibrilláció kezelésében?

Az Európai Kardiológiai Társaság új gyakorlati iránymutatásokat dolgozott ki a szívritmuszavar leggyakoribb válfaja, a pitvarfibrilláció kezelésére. A nemrégiben nyilvánosságra hozott irányelvek egyik fókuszpontja a szívritmuszavarral összefüggő stroke és embólia megelőzése.

Napjainkban az össznépesség mintegy egy százaléka szenved pitvarfibrillációban, azonban ez az arány a 80 év felettiek körében már 10 százalékra emelkedik. A pitvarfibrilláció lényege, hogy a pitvarok nem húzódnak össze megfelelően, így valamennyi vér a pitvarokban marad. Ez azért veszélyes, mert az összegyűlt vér megalvadhat, és vérrögöt képezve a véráramba juthat, ezáltal növelve a stroke és az embólia kialakulásának kockázatát.

Új korszak a pitvarfibrilláció kezelésében?

Az Európai Kardiológiai Társaság új iránymutatása ennek megfelelően kiemelkedő hangsúlyt fektet a pitvarfibrillációval összefüggő stroke megelőzésére, amely óriási teher nemcsak a betegek, de a nemzetgazdaságok számára is.

A pitvarfibrillációban kialakuló stroke megelőzése céljából eddig ajánlott ún. K-vitamin antagonisták hatékonyan, mintegy 2/3-dal csökkentették a stroke kialakulásának kockázatát, a kezelés során azonban megnövekedett a vérzéses szövődmények aránya. Az új irányelvek már olyan preventív véralvadásgátló terápiákat is számításba vesznek, amelyek amellett, hogy hatékonyan csökkentik a pitvarfibrillációban kialakuló stroke kockázatát, a vérzéses szövődmények visszaszorítására is megoldást jelentenek. Ezek az újszerű direkt trombingátló készítmények rendkívül fontos előrelépést jelentenek mind az egészségügyi szakemberek, mind a betegek számára.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott irányelvek többek között a RE-LY tanulmány eredményein alapulnak, amely az eddig lebonyolított legnagyobb pitvarfibrillációt tanulmányozó vizsgálat. A 18113 beteg bevonásával végzett vizsgálat egy új orális direkt trombingátló terápia hatékonyságát hasonlította össze egy K-vitamin antagonistáéval. Az eredmények egyértelműen az új orális készítmény sikerét igazolták, amely amellett, hogy 34 százalékkal csökkentette a stroke és embólia kialakulásának esélyét, visszaszorította a jelentős vérzések kialakulásának gyakoriságát is.

Az eredményeknek köszönhetően az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA elsőbbségi eljárásra jelölte ki a terápiát. Ez azért is nagy szó, mivel ilyen eljárásra csak azon gyógyszerek esetében kerülhet sor, amelyek olyasvalamire nyújtanak terápiás megoldást, amire még nincsen megfelelő gyógymód.

Szívritmuszavarból eredő stroke évente akár 3 millió embert is érinthet szerte a világon, amely általában a megszokottnál is súlyosabb szövődményekkel jár, illetve nagyobb valószínűséggel bizonyul végzetesnek. A túlélők többségének maradandó idegrendszeri betegséggel, súlyos rokkantsággal kell együtt élniük.

Forrás: Sajtóközlemény