Ezeket látta már?

Van remény a fel nem ismert szívinfarktusnál is

2018.06.01. Módosítva: 2018.06.01.
koszoruer-elzarodas

Szegeden olyan új eljárást kísérleteztek ki, amellyel 10 szívbetegből 9-en tudnak majd segíteni. Mikortól és kiknek lesz elérhető a speciális új műtét?

A szegedi kardiológiai központ állítása szerint az új eljárásnak köszönhetően a betegek gyorsabban gyógyulhatnak majd egy olyan költséges, ugyanakkor hatékony eljárásnak köszönhetően, amelynél a régebben, infarktusoknál elzáródott koszorúereket nyitják meg, ráadásul a műtéti technikát akár pár év alatt is elsajátíthatják majd az orvosok.

A szívinfarktus okai

A koszorúér krónikusnak nevezett, teljes elzáródása(CTO) akkor alakulhat ki, amikor nem kapunk megfelelő kezelést infarktusunk esetén.

Ráadásul az ilyesmi esetek kifejezetten gyakran történhetnek meg velünk a kánikulában, mint az év többi időszakában. Az elzáródott erek helyett kisegítőerek alakulnak ki, ugyanakkor ezek nem elégségesek a tökéletes szervi működéshez. A CTO-katéterezés során ezeket a régebben elzáródott ereket nyitják meg újra.

A szívkatéteres eljárással nő a betegek túlélési esélye A szívkatéteres eljárással nő a betegek túlélési esélye Forrás: EgészségKalauz

A speciális szívkatéteres eljárásnak legnagyobb előnye, hogy olyan területekhez tudnak hozzáférni az orvosok, amely hagyományos műtéti eljárásokkal szinte elérhetetlen, ráadásul az erek pótlására sincs szükség, mert a koszorúeret kitisztítják.

A betegek így néhány nap lábadozás után akár haza is mehetnek. Eddig 10-ből 9 beavatkozás vezetett sikerhez, ugyanakkor maga az eljárás sokkal drágább mint a korábbi, hagyományos módszer. A Darmstadtban dolgozó specialista, Gerald Werner volt az, akitől a szegedi kardiológusok elsajátították a technikát, így hozhatták létre Magyarország CTO-központját Szegeden. A beavatkozás a rutinos orvosok számára is fárasztó ugyanakkor, átlagosan 3-6 órát vesz igénybe.

A hasra hízás növeli a szívinfarktus kockázatát. Olvasson tovább!

Az előírás szerint a szívkatéteres eljárást csak olyan intézmény végezheti tehát, ahol évente legalább 50 esetet látnak el.

Forrás:hvg.hu

Forrás: EgészségKalauz