Ezeket látta már?

Városban él? Nagyobb veszélyben van a szíve, mint a vidékieknek

légszennyezés, autó, város

Egy tanulmány szerint a légszennyezettség növeli a szívproblémák kialakulásának az esélyét.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy kutatásról, ami feltárta: a légszennyezés növelheti a szívritmuszavarok kialalkulásának az esélyét.:

"Egy új kutatás, amelyet az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) Heart Failure 2022 kongresszusán mutattak be, kimutatta, hogy a szívritmuszavarok (kamrai arritmiák) kockázata nőtt azokon a napokon, amikor az átlagos levegőminőség enyhén romlott.

A szálló port kémiai összetételtől függetlenül, csupán fizikai alapon, a részecskék átmérője szerint csoportosítják. A 100 μm-nél kisebb szemcsék már belélegezhetőek (inhalábilisak), de ezek nagy része az orrban és a szájban, legkésőbb a gégefőnél elakad, nem jut mélyebbre a légutakban. A 10 mikronnál kisebbek már túljutnak a garaton (thorakális frakció). A 4 mikron alattiak bejutnak a tüdőbe (respirábilis frakció). A 2,5 mikrométernél (kisebbek pedig már egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki a tüdőből (akkumuláció). Egészségügyi szempontból a 10 illetve a 2,5 mikronos határnak van jelentősége. Ezekre a PM10 és a PM2,5 jelölést használjuk.

Szívelégtelenség: a diagnózishoz ezekre a vizsgálatokra lehet szükség - olvasson tovább!

A vizsgálat az észak-olaszországi Emilia Romagna régióban, Piacenza városában zajlott. 2021-ben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által a legmagasabb légszennyezettségű európai városok rangsorában Piacenza a legalsó helyen végzett – mindössze 16 város volt relatíverosszabb. A szálló por (PM 2.5) átlagos éves koncentrációja Piacenzában 20,8 mikrogramm/köbméter volt.

A tanulmány megállapította, hogy a PM 2,5-szint minden 1 mikrogramm/köbmétereses növekedése az orvosi kezelést igénylő arritmiák kockázatának 1,5%-os növekedésével járt együtt.

Amikor a PM2,5 koncentráció 1 mikrogramm/köbméterrel emelkedett egy hét alatt, a kamrai arritmiák 2,4%-kal voltak gyakoribbak. A PM10 koncentrációk esetében a heti azonos mértékű növekedés 2,1%-kal több kamrai arritmiát jelentett."

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához