Ezeket látta már?

Ilyen vizsgálattal deríthető ki, hogy vannak-e vérrögök az erekben

vérrög, trombózis, ultrahang, koronavírus, vérrögképződés

Vérrögképződés az erekben: ilyen tüneteknél életmentő a vizsgálat!

Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa az alsó végtagok vénás ultrahangját mutatja be.

Ilyenek az egészséges erek

Az erek vizsgálatában nagy jelentősége van az ultrahangos ellenőrzésnek, mellyel mind az artériák, mind a vénák állapota jól megfigyelhető. Normál, egészséges esetben az erek fala rugalmas, nincs rajta, vagy a rétegei között meszesedés, lumenük szabad, plakkoktól, thrombusoktól (vérrögöktől) mentes, a vér áramlási sebessége normális. A mély- és felületes vénákban számos billentyű található, melyek normális esetben megakadályozzák a vér visszaáramlását. Amennyiben valamilyen probléma adódik, az igen változatos tünetekben nyilvánulhat meg, attól függően, hogy a test mely részén keletkezik a zavar, és az milyen fajtájú, mértékű. Meglehet, hogy a beteg észre sem veszi a problémát, ám súlyos esetben hirtelen életveszélyes állapot is bekövetkezhet.

Alsó végtagi vénák vizsgálata

Az alsó végtagi vénák vizsgálata több okból szükséges lehet: pl. mélyvénás trombózis diagnosztizálása céljából, utánkövetés gyanánt, visszértágulatok esetén, a vénabillentyűk ellenőrzése miatt, felületes erek gyulladása esetén. Ha a családban előfordult visszeresség, még a tünetek jelentkezése előtt felfedezhet az ultrahang olyan eltéréseket (pl. elégtelenül záródó billentyűk), melyek ismerete fontos lehet a megelőzés szempontjából.

Milyen tüneteknél érdemes a vizsgálaton részt venni?

  • Mélyvénás trombózis gyanújakor: fájdalom, livid (kékes-lilás) elszíneződés, az alsóvégtag körfogatának növekedése, feszülőérzés
  • Gyulladás (bőrpír és fájdalom) egy-egy adott ér mentén
  • Visszértágulatok (tervezett műtét előtt is)
  • Nehézlábérzés
  • Lábszárfekély

Ha valaki mélyvénás trombózis tüneteit érzi, azonnal forduljon orvoshoz! Ha a color duplex ultrahang vizsgálat igazolja az akut trombózis tényét, a radiológus azonnal kórházi kezelést javasol, hiszen az embólia veszély miatt ez életveszélyes állapot. Érdemes tudni, hogy trombózis esetén az utánkövetésben is fontos szerepe van a vénás ultrahangnak, ugyanis ekkor megállapítható, hogy a kezelés hatására milyen mértékben szabadult fel (rekanalizálódott) a korábban elzárt véna, szervült-e a vérrög, milyen mértékben károsodtak a vénabillentyűk. Mindezek ismerete fontos a további kezelés megállapításához.

Az alsó végtagon nem csak mélyvénás trombózis okozhat panaszokat. Előfordulhat a felszíni vénák kitágulása, kanyargóssá válása (visszértágulat), gyulladása, trombózisa, valamint hosszan tartó keringési elégtelenség esetén lábszár fekély is. A visszértágulat igen gyakori állapot, mely táptalajául szolgálhat trombózisnak és fekélynek is, így célszerű komolyan venni, nem csupán esztétikai hibaként tekinteni rá. Ultrahangos vizsgálattal megállapítható a visszértágulat oka, súlyossága, kiterjedése, és ellenőrizhetők a vénabillentyűk. Visszérműtét előtti kivizsgálás lényeges része ezek ellenőrzése- mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa.

Hogy néz ki a vénás erek vizsgálata?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, valamint nem jár sugárterheléssel, így várandósoknál is elvégezhető. A vizsgálat legalább 30 percet vesz igénybe, melynek során a panaszos végtagot a combtőtől a bokáig áttekintjük, szükség esetén (visszértágulat vizsgálatakor) álló helyzetben is. Minden elváltozást dokumentálunk, a páciens pedig azonnali írásos és képi eredményre, leletre számíthat.

Fontos megemlíteni, hogy jóval ritkábban, de kialakulhat a felső végtagi vénákban is trombózis, ami hasonlóan jól vizsgálható ultrahanggal.

A végtagi artériák állapotáról is képet nyerhetünk ultrahang vizsgálattal. Láthatók a fali meszesedések, szűkületek, elzáródások.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vérrögöt is jelezhet, ha a lábfejét visszafeszítve a lábfájás rosszabb

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: Ultrahang Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához