Ezeket látta már?

5 dolog, amit ne tegyen, ha visszerekkel küzd

visszér, ne,  tilos, kerül, véna

Jó időben még inkább figyeljen ezekre.

Rengetegen küzdenek visszértágulatokkal, melyek nemcsak esztétikai problémát jelentenek, de fájdalmasak is, sőt, olyan súlyos szövődményekhez is vezethetnek, mint a mélyvénás trombózis vagy a lábszárfekély. Bár eltüntetni életmóddal nem lehet őket, ám vannak olyan tényezők, melyek ronthatják az állapotot, valamint súlyosbíthatják a fájdalmat. Hogy melyek ezek?

Ne üljön vagy álljon hosszú ideig

A hosszú ideig tartó ülés vagy állás növeli a láb vénáira nehezedő nyomást. Ez nem csak a visszértágulatok kialakulásához járul hozzá, hanem annak romlásához és a fájdalomhoz is. Éppen ezért ügyeljen arra, hogy minél gyakrabban mozgassa át lábait (30-60 percenként), sétáljon vagy végezzen körzéseket a lábfejével. Ezek mint fokozzák a véráramlást a végtagokban.

Ne viseljen túl magas sarkú cipőt

Túl magas sarkú cipő viselése esetén másként feszül a lábszárizomzat, ezáltal jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná. Az ilyen típusú cipő mindennapos viselése nemcsak hozzájárulhat a visszér kialakulásához, de súlyosbíthatja is azt. A lapos talpú cipők sem jelentenek jó megoldást, a legideálisabb a 2-4 cm-es sarkakkal ellátott lábbelik, de még jobbak ilyenkor a gördülő talpúak.

Ne menjen ki a nagy melegbe és a forró fürdőket is kerülje

Magas hőmérsékleten az erek kitágulnak, ami tovább rontja az eleve gyengült vénák falát, nem beszélve arról, hogy a nagy melegben való tartózkodás dehidratációhoz is vezethet, ami besűrítheti a vért és megnehezíti a vénák számára a vér visszapumpálását a szívbe. Ez pedig megnövelheti a vérrögképződés kockázatát.

Éppen ezért fontos, hogy a nyári melegben ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, kerülje a túlzott napozást és inkább hűvös, árnyékos helyeket keressen. Természetesen ugyanezen okból kerülje a forró forró fürdőket és a szaunákat is!

Ne tegye keresztbe a lábait

A lábak keresztezése nyomást gyakorolhat a láb bizonyos területeire, így megzavarhatja a vér normál áramlását, többek között annak visszaáramoltatását. Bár az tévhit, hogy ez visszérgyulladást okoz, ám a nyomás időtartamától és helyétől függően azonban súlyosbíthatja a visszeres tüneteket.

Ne vigyen be túl sok cukrot

Bizony, ez a legtöbb betegség esetén előjön, ám nem véletlenül, hiszen rengeteg pusztítást végezhet. Többek között negatívan befolyásolhatja a vénák állapotát, mivel ekkor a szervezet több lipoproteint termel, amely felhalmozódhat az erek falán. Ez pedig plakkok kialakulásához vezethet, ami különféle vénás problémákat okozhat, akár vérrögöket is. Ezen kívül a cukorbevitel súlygyarapodáshoz is hozzájárulhat, ami további nyomást gyakorolhat a vénákra, növelve ezzel a vénás panaszokat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a visszér, és mi a legjobb módszer ellene?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

visszér

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához