Ezeket látta már?

Szúr, hasogat, fáj bal oldalon a hasa? Ciszta, tályog, léprepedés is okozhatja

hasfájás oka has szúr, hasogat, bal oldalt fájdalom jele, tünete

A kisugárzó hasi fájdalom a lép betegségeire is utalhat, amelyeket nem szabad félvállról venni.

Ha a lép kitapinthatóvá válik, szűrő és tároló kapacitása megnő, amely általában annak a jele, hogy a szervezetben kóros folyamatok zajlanak.

Lépmegnagyobbodás (splenomegalia) tünetei

Ez lehet valamilyen fertőzés, melynek következtében a lépre, mint az immunrendszer fontos tagjára is nagy feladat hárul. A vérképzőszervek rosszindulatú betegségei szintén állhatnak a háttérben.

A megnagyobbodott lép nagyobb számban szűri ki az egészséges sejteket is a vérből. Ez további, különböző problémákhoz vezethet, mint a vérszegénység (a vörösvértestek alacsony száma), gyakori fertőzések (a fehérvérsejtek alacsony száma miatt), és vérzések (a vérlemezkék alacsony száma miatt)

Tünetei a hasi fájdalom, ami esetenként a bal vállba sugározhat. Esetleg étkezéskor túl hamar kialakul a jóllakottság érzet, mivel a megnagyobbodott lép nyomhatja a gyomrot. A lépmegnagyobbodás általában már fizikális vizsgálattal diagnosztizálható, esetleg képalkotó vizsgálatok (röntgen, CT, ultrahang, MR) alkalmazása szükséges. Vérvizsgálatokkal kimutatható a vérsejtek számának csökkenése. A csontvelő vizsgálata pedig fényt deríthet a vérképzőrendszer daganataira.

Így üzen a lépünk, ha baj van! Cikkünk első részét ide kattintva olvashatja!

Léprepedés - ezek a tünetei

További veszélyt jelent, hogy a megnagyobbodott lépnél már egészen jelentéktelen trauma hatására is bekövetkezhet a léprepedés.

Kezelése a kiváltó ok kezelését jelenti. A lép eltávolítása csak nagyon ritka esetben szükséges, általában akkor, ha a vérsejteket olyan nagymértékben pusztítja, hogy a fent említett következmények súlyossá válnak, vagy igen nagy fájdalmakat okoz.

Ciszta és tályog a lépen

A lépben előfordulhatnak veleszületett, vagy szerzett ciszták, ez utóbbiak oka lehet fertőzés, sérülés, de a kiváltó tényező sok esetben ismeretlen. Nagyon gyakran semmilyen panaszt nem okoz, és csak véletlen fedezik fel más okból végzett vizsgálat során. Nagyságából, vagy elhelyezkedéséből adódóan jelentkezhetnek a tünetek; hasi (bal bordaív alatti) fájdalom, duzzanat, a has feszülése. Kezelését is az határozza meg, hogy okoz-e panaszokat, illetve fennáll-e a szövődmények kialakulásának veszélye. Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozás szükséges, melynek során törekednek a lép megtartására.

A tályog (abszcesszus) körülhatárolt gennygyülem, amely a lépben nem gyakori. Általában a szervezet más részein található gennyes gócokból a véráram útján odakerülő kórokozók okozzák. Kezelése antibiotikumokkal, szükség esetén sebészeti beavatkozással történik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasfájás: nem mindegy hogyan fáj! Ezek a jelek utalhatnak gyomorfekélyre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasi fájdalom

Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv a Családban
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához