Ezeket látta már?

Hogyan lehet növelni a trombocitaszámot? Ezt kell hozzá kiderítenie

hogyan lehet növelni trombocitaszámot

Ez a legfontosabb teendő, ha kiderül, hogy túl alacsony a trombocitaszám a vérképében.

A csontvelőben termelődő trombociták (vagy vérlemezkék), a véralvadásban vesznek részt. Az érfal sérülése esetén ezek összecsapódnak (aggregáció) és kialakul a vérrög, hogy a jelentős vérvesztés elkerülhető legyen. Normál esetben szintje 150 000-300 000 /ml (bár ez laboronként némileg változhat). Amennyiben ettől eltérő mennyiségben van jelen (melyet a vérképben csillaggal jeleznek), úgy az véralvadási zavart jelezhet.

Amikor alacsony a trombocita szint

A trombocitaszám csökkenésére gyakran csak akkor derül fény, amikor a szokásos laborvizsgálatnál ez az érték csillagot kap – a normál tartományhoz képest alacsonyabb értéket mér az automata. A vérlemezkeszám-csökkenés nagyon sokáig nem mutat tipikus, kézzel fogható tüneteket. Előjelei lehetnek, de ezek ritkán keltik fel az érintett figyelmét.

Vérlemezkeszám-csökkenésre utaló jel lehet

 • enyhe ínyvérzés,
 • lábszáron, bokán jelentkező pontszerű bevérzés,
 • orrvérzés,
 • kék-zöld foltok a bőrön
 • nőknél erősebb menstruáció
 • vér a székletben/vizeletben
 • sebek hosszabban véreznek
 • fokozott fáradékonyság

Mi okozhat alacsony trombocitaszámot?

A vérlemezkeszám csökkenése bekövetkezhet amiatt, hogy eleve kevesebb termelődik belőle, vagy ami termelődik is, ideje korán elpusztul. Utóbbi esetben a vérben keringő trombociták egy része áldozatául eshet annak is,, hogy a szervezet hibásan ellenanyagot termel ellenünk. A vérlemezkeszám csökkenését előidézheti:

 • a csontvelő elégtelen vérlemezke-képzése,
 • bizonyos gyógyszerek, kémiai anyagok
 • örökletes tényezők

Milyen hosszú a trombocita élettartama?

Egy trombocita a „születésétől” a „halálig” nagyjából 10-14 napot él. Amikor egyetlen laboreredményből indulunk ki, az olyan, mintha egy pillanatfelvétel alapján vonnánk le következtetéseket. Előfordulhat, hogy néhány héttel előtte vagy majd utána már más, jóval alacsonyabb vagy magasabb érték kerülne a leletre.

Különleges, egyedi tényezők is befolyásolhatják a laborértékeket: előfordul, hogy a páciensnek semmi baja, és csupán a vérvételhez használt véralvadásgátló anyag és a a vérsavóban (általában átmenetileg) található egyéb anyag (hormon, gyulladáskor keletkező anyag, enzim, gyógyszer, bomlástermék, stb) tapasztja ösze a vérlemezkéket a kémcsőben. Miért baj ez? Ettől még a vérünkben ezek a vérlemezkék még külön-külön funkcionálnak és tökéletesen működnek, ám az egymáshoz ragadt trombocitákat az automata nem tudja megszámolni, mert azok nagyok és szabálytalan alakúak. Ezt a jelenséget nevezik pszeudotrombocitopéniának (azaz ál-vérlemezke csökkenésnek) – ennek kiderítésére a szakember új labort kér, egy másik fajta véralvadásgátlóval is elvégezteti a vizsgálatot, és így a páciensnél kiderül a valós trombocitaszám.

Milyen betegégek állhatnak a csökkent trombocitaszám mögött?

A trombociták élettartamának fontos jelentősége van, mert sok betegségben a vérlemezkeszám csökkenését épp a lerövidült élettartam okozza. A vérlemezkeképzést egy hormonszerű anyag, a trombopoetin szabályozza. Ha a trombocitaszám alacsony, akkor ennek a hormonszerű anyagnak a mennyisége nő a vérben – emiatt pedig természetszerűleg növekszik a trombocitaszám.

Ha a csontvelő nem termel elég vérlemezkét, az utalhat

 • a csontvelőt elfoglaló, idegen sejtek jelenlétére
 • leukémiára
 • limfómára
 • mielodiszpláziás szindrómára
 • más rákos áttétre

Mindezek mellett még számtalan állapottal is együtt járhat: többek között lupus-szal, HIV-vel, Hepatitis, Helicobacter fertőzéssel, mérgezéssel, bizonyos véralvadási zavarokkal (pl. APS, DIC), lépmegnagyobbodással, májbetegséggel, sőt, egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet (pl. Heparin,statin, aspirin).

Elképzelhető, hogy a vérben azért mérnek kevés trombocitát, mert a vérlemezkéket a szervezet fokozottan, túlzó módon használja fel. Azt, hogy ez miért történik, Dr. Szélessy Zsuzsanna a Trombózisközpont hematológusa magyarázta el.

 • Különböző súlyos véralvadási zavarban előfordul, hogy trombózisok képződnek, ezért elfogy a vérben szabadon keringő vérlemezke – tehát volt belőle elég, csak épp felhasználódott. Mivel továbbra is kellene belőlük, de szabad, vérben keringő formában nincs elég jelen, vérzések jelentkezhetnek a szervezetben például DIC, HELLP-szindróma, bizonyos rosszindulatú daganatok, súlyos sérülések, kóros szülészeti események kapcsán.
 • Előfordulhat az is, hogy lépmegnagyobbodás, a lép fokozott aktivitása áll a háttérben: ilyenkor a megszületett és keringő vérlemezkéket túl hamar lebontja a szervezet, vagy bizonyos autóimmun betegség, mint az ITP (immun thrombocytopenia) esetén a szervezet egy téves antitestet termel, ami a vérlemezkékhez kötődik. Ezt az antitesttel megjelölt vérlemezkét a lép kórosnak véli, és kivonja a keringésből.
 • Előfordulhat még a trombocita-koncentráció felhígulása is, amennyiben megnő a vérplazma mennyisége. Például bizonyos esetekben terhesség idején. Időleges, de akár végleges vérlemezkeszám-csökkenést okozhat nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása is, illetve az alkohol okozta májzsugor. A májzsugor (cirrózis) miatt pangás okozta lépmegnagyobbodás jön létre, és így aktívabban vonja ki a lép a trombocitákat a keringésből.
 • Állhat a háttérben B12-vitamin- és folsav-, általában a B vitaminok hiánya, illetve vashiány is. ilyenkor a többi vérsejtszám is csökken, mert a sejtosztódáshoz ezek a vitaminok feltétlenül szükségesek. Ez akár egészséges embereknél is előfordulhat, amikor nem fogyasztanak állati eredetű ételt.

A trombocitopénia kezelése

Nem a vérlemezkék számát kell erőszakkal megnövelni (bár erre is van lehetőség, például műtétek előtt), hanem azt kell kideríteni, hogy a szervezetben hol van probléma! Annak a sikeres kezelésével a trombocitaszám is emelkedni fog. Az abnormális vérlemezkeszám csupán egy tünet, így fontos a kiváltó ok vagy betegség kezelése! Olykor pedig az is meglehet, hogy semmilyen terápiára nincs szükség, csupán rendszeres kontrollra, é együttműködésre az orvossal.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mélyvénás trombózis: ezt figyelje meg, hogy időben észrevegye a vérrögöt!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához