Ezeket látta már?

Nem hall rendesen? Meglepő, de ezzel a tünettel is jelezhet a vesebetegség!

hallás, vese

A krónikus vesebetegség mérsékelt stádiumában lévő idősebb felnőttek körében sokkal gyakoribb a halláskárosodás előfordulása, mint azonos korú egészséges társaiknál.

A hallásromlás gyakran más egészségi problémákkal együtt jelentkezik. Sajnos, ha a halláskárosodás valamilyen krónikus betegséggel társul, a tünetek gyakran súlyosabbak, és az életminőség is fokozottabban romlik.

Mi köze a halláshoz a vesének?

Egy ausztrál kutatócsoport több mint 2500 ötven év feletti ember adatait értékelte, akik közül 513 résztvevő szenvedett mérsékelt veseelégtelenségben. A krónikus vesebetegek között 54 százalékos volt a valamilyen fokú halláskárosodás aránya, szemben az egészséges résztvevőkkel, ahol ez az arány csupán 28 százalék volt.

A betegek körében a súlyos halláskárosodás gyakorisága 30 százalék volt, szemben a többi résztvevővel, ahol csak 10 százaléknál volt ez kimutatható.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. David C. Harris szerint a krónikus veseelégtelenség és a halláscsökkenés közötti összefüggésre a belső fülben és a vesében található szövetek szerkezeti és működési hasonlósága adhat magyarázatot.

Hozzátette, hogy azok a méreganyagok, melyek a veseelégtelenség következtében felhalmozódhatnak, károsíthatják az idegeket, így a fülben lévő idegeket is. Ezért fontos, hogy veseelégtelenség esetén a hallás vizsgálatára is kiemelt figyelmet fordítsunk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a módszerrel soha ne tisztítsa a fülét!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Vesebetegségek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához