Ezeket látta már?

Hallásromlást okoznak ezek a betegségek

siket

A hallásromlás gyakran más egészségi problémákkal együtt jelentkezik. Sajnos, ha a halláskárosodás valamilyen krónikus betegséggel társul, a tünetek gyakran súlyosabbak, és az életminőség is fokozottabban romlik.

Számos kutatás bebizonyította, hogy a halláscsökkenés a következő krónikus betegségekkel állhat összefüggésben:

cukorbetegség: a diabéteszben szenvedők körében kétszer gyakrabban fordul elő hallásromlás.

szív- és érrendszeri betegségek: a szív- és érrendszer egészsége befolyásolja a hallószerv állapotát is, a keringési problémák, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés miatt csökken a hallószerv vérellátása, ami viszont nélkülözhetetlen a jó halláshoz.

A hallás csökkenése mögött igen gyakran krónikus betegség áll A hallás csökkenése mögött igen gyakran krónikus betegség áll Forrás: EgészségKalauz

krónikus veseelégtelenség: a vesék csökkent működése következtében olyan méreganyagok halmozódhatnak fel a belső fülben, melyek károsíthatják a hallóideget.

pajzsmirigy-alulműködés: csökkent pajzsmirigyműködés mellett nem ritka a hallásromlás előfordulása, nagyjából minden második betegnél előfordul. A belső fül szédüléssel, fülzúgással járó betegsége, a Meniére-kór is olykor csökkent pajzsmirigyműködéssel párosul. A pajzsmirigy rendellenes működésének gyógyítása a Meniére-kór tüneteit is megszüntetheti.

depresszió: kimutatták, hogy már az enyhe, illetve mérsékelt hallásromlás esetén is gyakran jelentkezik depresszió, és fokozódik a társadalmi elszigeteltség.

Alzheimer-kór: a szellemi leépüléssel járó betegségek esetén lényegesen megnő a halláscsökkenés kockázata, ugyanakkor a halláscsökkenéssel élők körében sokkal nagyobb a demencia valószínűsége. Már az enyhe, 25 dB-es hallásromlás is megnöveli a szellemi hanyatlás rizikóját. Minél súlyosabb a hallásromlás, annál nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is. Ha nem biztos a hallásában, töltse ki a tesztet! Kattintson!

A krónikus betegségek észrevétlenül és fokozatosan rombolják a hallást. Ezért ha ezek bármelyikében szenvedünk, még jobban kell ügyelnünk hallószervünk egészségére is.

Forrás: EgészségKalauz