Ezeket látta már?

Vesekárosodás: ez a 6 éjszakai tünet jelezheti a bajt

vesekárosodás éjszaka tünet vizelés

A vesebetegség egyes tünetei éjszaka, alvás közben jelentkeznek. Ilyen például az, hogy gyakran felébred arra, hogy WC-re kell mennie.

A gyakori éjszakai vizelés krónikus vagy gyulladásos vesebetegséget, cukorbetegséget, prosztata-megnagyobbodást és akár kezdődő szívelégtelenséget és a magas vérnyomás talaján jelentkező keringési elégtelenséget is jelezhet.

Ezektől is rendetlenkedhet a veséje

A vesék szerepe az egyik legfontosabb a szervezetünkben: kiszűrik a salakanyagokat a vérből, és segítenek a vérnyomást kordában tartani. Ha a veséi nem működnek megfelelően, a vérében, szervezetben túlzottan felhalmozódnak ezek a salakanyagok, ami komoly problémákat okoz. A vesekárosodást számos tényező okozhat, többek között:

  • cukorbetegség,
  • magas vérnyomás
  • bizonyos gyógyszerek
  • fertőzések (például a pyelonephritis).

A vesekárosodás korai szakaszában a szervezet bizonyos jeleket, tüneteket küld. melyek közül néhány csak éjszaka jelentkezik.

Ilyen éjszakai tünetekre figyeljen oda

Kattintson a galéria képeire, és ismerje meg a vesekárosodás 6 legfontosabb éjszakai tünetét!

Duzzanat a lábon, bokán

A veseproblémák bizonyos testrészeken szokatlan duzzanatokkal jelentkezhetnek. A legsúlyosabban érintett területek közé a lábak, a lábfejek és a bokák tartoznak. Ez az ödémás állapot a vesekárosodás egyik első tünete, amely éjszaka jelentkezik. Oka a felgyülemlő folyadék: mivel a vesék nem működnek megfelelően a salakanyagok és a felesleges folyadék kiszűrése sem megy végbe rendesen.

Gyakori éjszakai vizelés

A vesekárosodás következő figyelmeztető jele a vizelés gyakoriságának megváltozása, különösen éjszaka. Ez az állapot, más néven noktúria, gyakori tünete a vesebetegségeknek, vesekárosodásnak. Számos egyéb tényező is okozhatja, ezek azonban jellemzően összefüggésbe hozható a vese rossz egészségével, vagy a vesék elégtelen működésével.

Gyakori éjszakai ébredés

Ha nem tud rendesen aludni amiatt, mert úgy érzi, hogy a hólyagja nem ürül ki teljesen, és folyton ki kell mennie a WC-re, akkor mindenképp ellenőriztesse a veséjét. A túlzott éjszakai vizelést okozhatja a lefekvés előtti túlzott folyadékfogyasztás, de jelentkezhet szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség, diabetes insipidus, vesebetegség korai stádiumának, jóindulatú prosztata megnagyobbodás, illetve Parkinson-kór tüneteként is.

Vizeletszivárgás alvás közben

A vesekárosodás gyakori figyelmeztető jele az alvás közben szivárogó vizelet. A panasz súlyossága az alkalmankénti vizeletszivárgástól a hólyag feletti kontroll teljes elvesztéséig terjedhet. Több mint egy hete fennálló vizelettartási zavar esetén keresse fel a háziorvosi rendelőt vagy urológiai szakrendelőt! A területileg illetékes urológia beutaló nélkül felkereshető.

Rossz minőségű alvás

A nem megfelelő éjszakai pihenésnek sokszor biológiai okai vannak, és ha ezeket nem vesszük eléggé komolyan, egyre súlyosbodó panaszokat okozhatnak. Ha a veséi nem működnek jól, éjszaka biztosan nem tud jól aludni. Sőt, fordítva is igaz: a Brigham orvosai szerint azoknál a nőknél, akik éjjel öt óránál kevesebbet aludtak, 65 százalékkal nagyobb kockázatot találtak a veseműködés gyors csökkenésére, azokhoz képest, akik hét-nyolc órát töltöttek éjszakai alvással.

Fájdalom deréktájékon

Ez a tünet vesefertőzés a legsúlyosabb húgyúti fertőzések közé tartozik, ugyanis potenciálisan a legnagyobb veszélyt jelenti nem csak a vesére, de az egész szervezetre is. Éppen ezért a tünetek megjelenésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Ha valaki égő érzést tapasztal vizelés közben, gyakran kell vizelnie, a vizeletnek kellemetlen szaga van, fájdalom jelentkezik a deréktájon vagy oldalt, hidegrázás, hányinger mutatkozik, mindenképpen urológust kell felkeresni.

Hogy kezelik a vesebetegségeket?

A veseproblémák kezelése az adott betegség típusától függ. Ez lehet gyulladáscsökkentő, antibiotikumos kezelés, bőséges folyadékbevitel, szteroid kezelés, műtét, de akár dialízis is. Ezeken kívül nagyon fontos annak megállapítása, hogy vajon mi is áll a vesebetegség hátterében (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás), hiszen ekkor igen fontos az alap probléma kezelése is.

Érdemes tudni, hogy sok olyan gyógyszer van, melyek szintén hozzájárulhatnak a probléma fellépéséhez, így ezeket is fontos orvosával átbeszélni.

ok-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

60 év feletti, és gyakran jár éjjelente WC-re? Ez az oka!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vesekő

Forrás: thehealthsite
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához