Ezeket látta már?

Bőrfertőzés, bakteriális

A bőr legfontosabb bakterilis kórokozói a streptococcus és a staphylococcus törzsek. Ép hámon keresztül ritkán fertőznek, a bőr bakteriális fertőzésének előfeltétele többnyire a hámsérülés.

A bakteriális bőrfertőzés tünetei

A bőrgennyedés (pyoderma) számos betegség összefoglaló neve. Jelen kereteink között csak a legfontosabbakat említjük:1. Ótvar. A bőrön savós, majd gennyes hólyag keletkezik, melynek kifakadása után pörkkel fedett felületes hámhiány (erózió) jön létre. Antibiotikus kezelésre nyomtalan gyógyul.2. Szőrtüszőgyulladás (follikulitisz) gennyes gombostűfejnyi hólyag ("pusztula") a szőrtüszők nyílásában. Helyi kezelésre könnyen gyógyul.3. Kelés (furunkulus vagy mély szőrtüszőgyulladás) a faggyúmirigyek elzáródása és gennyedése következtében kialakult tályog.4. Karbunkulus: többszörös, darázsfészekszerűen összeolvadó kelések.A gennyes területeket duzzanat, vérbőség veszi körül, fájdalommal, viszketéssel járhat.

A bakteriális bőrfertőzés esetleges komplikációi

A felületes gyulladások sem mindig veszélytelenek. Az egyszerű ótvar is okozhat akár fatális vesegyulladást is. A tályogok spontán utat törve idült gennyedéssel járó sipolyokat képezhetnek.

A bakteriális bőrfertőzés kiváltó okai

Hajlamosító tényezők: helytelen bőrápolási szokások, női cikluszavarok, hiányos személyi higiéne, a bőr védekezőképességének csökkenése pl. cukorbetegség, érelmeszesedés kapcsán, alkoholizmus, stb..

Mit tehet Ön bakteriális bőrfertőzés esetén

Tekintettel a komoly szövődmények lehetőségére, a pyodermák otthoni kezelése nem ajánlott. Mindenképp forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz.

Mit tehet az orvos bakteriális bőrfertőzés esetén

Az orvos bakteriológia tenyésztést végez, ennek alapján helyi fertőtlenítő és hámosító kezelést, ill. szájon át vagy injekció formájában adagolható antibiotikumot rendel. Súlyos tályogok esetében azok sebészi megnyitása, a tályogüregek fertőtlenítő öblítése is szükséges lehet. Bizonyos fertőzések esetében a veseműködés ellenőrzése hetek múlva ajánlott.

A bakteriális bőrfertőzés megelőzése

A beteg a megfelelő személyi higiénés körülmények kialakításán túl sokat nem tehet a megelőzés érdekében.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához