Ezeket látta már?

Kelés

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A kelés bőrfertőzés eredményeként jelenik meg. Nem súlyos elváltozás, de nagyon fájdalmas lehet. Mindenütt előfordulhatnak kelések, de leggyakrabban a test meleg, nedves, redőzött területein, mint a nyak, a hónalj és a farpofák közötti terület. A karbunkulus nagy kelés, vagy több kisebb kelés egybeolvadása. Kelések a cukorbetegeknél többszörösen nagy valószínűséggel jelennek meg, ugyanis a cukorbetegek az átlagnál hajlamosabbak a bőrfertőzésekre.

A kelés tünetei

Piros kiemelkedés a bőrön, amely növekszik és néhány nap múlva gennyel telítődik. Kifakadhat vagy lassan eltűnik magától.Fájdalom, mely lehet erőteljes vagy lüktető.

A kelés esetleges komplikációi

A kelések tovaterjedése a környező bőrterületekre vagy a test más részére.Vérmérgezés (baktériumok a véráramban).

A kelés kiváltó okai

A bőrben lévő szőrtüszők baktériumos elfertőződése, melyet leggyakrabban Staphylococcus fajok okoznak. A kelésben lévő genny élő baktériumokat tartalmaz és fertőző.

Mit tehet Ön kelés esetén

Ne tegyünk semmit! A kelések nagy része kezelés nélkül, magától gyógyul.Ha mégsem, egyszer-kétszer naponta tegyünk rá meleg, nedves törülközőt, körülbelül 15 percig! Ez segít a kelés megérlelésében és gyorsabb kifakadásában. (Nem szabad a gennyet a kelésből kinyomni, mert akkor a fertőzés átterjed a környező bőrfelületre).Amikor kifakadt, a területet tartsuk tisztán, amíg létrejön a teljes gyógyulás! Naponta cserélt laza kötés alkalmazható.Mosson alaposan kezet, mielőtt ételt készít, hogy megelőzze a fertőzés másokra terjedését! Menjen orvoshoz, ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy rosszabbodnak, vagy ha lázas lesz!

Mit tehet az orvos kelés esetén

Megnyitja a kelést steril körülmények között, megfelelő kötést alkalmaz.Antibiotikumot ír fel.Vizelet- vagy vérvizsgálatot végez, hogy megállapítsa nincs-e szó cukorbetegségről.

A kelés megelőzése

Naponta fürödjön, hogy tisztán tartsa magát! Ne vakarózzon, és kerülje a bőr megsértését, különösen piszkos ujjakkal! Ha a bőr sérült (vakarás, vágás, horzsolás), használjon fertőtlenítő oldatot!

Forrás: EgészségKalauz