A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ewing-szarkóma

#csontok betegségei #Ewing-szarkóma
2010.07.09. Módosítva: 2015.11.04.

Fiatalokban, rendszerint 20 éves kor alatt jelentkező rosszindulatú csontdaganat, mely oka nem teljesen tisztázott. A csontdaganat a csontvelő őssejtjeiből indul ki. Főleg a hosszú csöves csontok, úgy, mint a combcsont, sípcsont és a felkarcsont érintettek. Jelentkezhet lapos csontokban is, mint például a bordák vagy a koponyacsontok. A Ewing-szarkóma gyakran ad áttéteket a tüdőbe és más csontokba.

Hirdetés

Az Ewing-szarkóma tünetei

Rendszerint először végtagduzzanat és fájdalom jelentkezik a betegnél, majd ezekhez a tünetekhez láz és emelkedett fehérvérsejtszám társul. A tünetek 3-6 hónapig állnak fenn. Az elváltozás gyors lefolyású, emiatt a beteg állapota gyorsan romlik.

Az Ewing-szarkóma lefolyása

A betegség lefolyását a kezeléskori stádium, az áttétek jelenléte befolyásolja. A betegek 50-70 %-a éri meg az ötödik évet a diagnózis felállítása után.

Az Ewing-szarkóma diagnózisa

Röntgenvizsgálattal az Ewing-szarkóma előrehaladott állapotban jellegzetes képet mutat. CT és MR vizsgálat szerepe a daganat kiterjedésében fontos. Biopsziás mintavétellel pedig a csontdaganat szövettanilag is igazolható.

Az Ewing-szarkóma kezelése

A Ewing-szarkóma mind sugárkezelésre, mind kemoterápiára érzékeny. E miatt a sebészi beavatkozás előtt kombinált kemoterápia, majd sugárkezelés, a sebészi beavatkozás után pedig ismételt kombinált kemoterápia az elfogadott kezelési séma.

Forrás:

Vízkeleti Tibor: Az ortopédia tankönyve

Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban

www.bonetumor.org

www.medlineplus.org

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.