Ezeket látta már?

Fekélyes vastagbél-gyulladás (kolitisz ulceróza)

A colitis ulcerosa (CU) a vastagbél nyálkahártyájának diffúz, kifekélyesedő gyulladása. A gyulladás nem terjed rá a bél izmos falára, de legtöbbször a vastagbél és végbél teljes hosszában fennáll. Évente 100.000 főre 3-4 új eset jut. A betegek jellemző életkora 20-40 év.

A fekélyes vastagbél-gyulladás (kolitisz ulceróza) tünetei

Jellemző tünetei a gyakori véres-nyákos székletürítés, friss vér távozása a végbélből.

Esetleges szövődmények: rosszindulatú daganat, extrém béltágulás (toxikus megacolon), vérmérgezés, súlyos vérzés, ritkán heges bélszűkület. Rosszindulatú elfajulás a betegség 10 éves fennállása után jelentkezik, rendszerint többgócú, gyorsan képez áttéteket.

A fekélyes vastagbél-gyulladás (kolitisz ulceróza) esetleges komplikációi

Erős vérzés, perforáció, a vastagbél bénulása (toxikus megakolon), vérmérgezés, hasi tályog, hashártya-gyulladás fordulhat elő.

A fekélyes vastagbél-gyulladás (kolitisz ulceróza) kiváltó okai

A CU oka ismeretlen. Felmerült génhiba, autóimmun folyamat, sőt, lelki tényezők szerepe is.

Mit tehet Ön fekélyes vastagbél-gyulladás (kolitisz ulceróza) esetén

Véres széklet esetén mindenképp forduljon orvoshoz. Ennek oka akár daganat is lehet.

Mit tehet az orvos fekélyes vastagbél-gyulladás (kolitisz ulceróza) esetén

A diagnózis legbiztosabban vastagbél-tükrözéssel (kolonoszkópia) és a tükrözéssel nyert szövetek mikroszkópos vizsgálatával állítható fel. Egyes esetekben kontrasztanyag beöntéses röntgenvizsgálatra (irrigoszkópia) is sor kerülhet. CT, ill. MRI hasznos lehet a másik bélgyulladástól, a Crohn-betegségtől való elkülönítésben, és bizonyos szövődmények (pl. hasi tályogok) kimutatásában. Olyan heveny fellángolások esetén, amikor a tükrözés vagy a beöntés veszélyes lehet, galliummal történő izotópos vizsgálat segíthet.

A CU kezelésében aminoszalicilsav-származékok és szteroid gyulladásgátlók játsszák a fő szerepet. A teljes vastagbél eltávolítása, mint műtéti megoldás szóba jön gyógyszeres kezelésre nem reagáló esetekben, akut életveszélyt jelentő szövődmények (súlyos vérzés, perforáció, bélelzáródás, stb.) és rosszindulatú elfajulás alapos gyanúja esetén.

A fekélyes vastagbél-gyulladás (kolitisz ulceróza) megelőzése

A CU megelőzésére ma még nincs mód. Idült esetben fontos a rendszeres kolonoszkópia és szövettani vizsgálat a rákos elfajulás megelőzésére. A kiújulás megelőzésének legfontosabb eszköze a gyógyszeres kezelés és a diéta. A kolítiszes beteg diétájának lényege az alábbiakban foglalható össze.

Szükséges a sok folyadék fogyasztása, naponta sokszor, kise adagokban. Fontos a mesterséges vitaminpótlás szájon keresztül, esetleg injekció formájában.Tünetmentes időszakban fogyasszon magas rosttartalmú ételeket a székrekedés megelőzésére.Heveny fellángolás esetén jól felszívódó egyszerű cukrok fogyasztása javasolt a bélelzáródás megelőzésére.Az általános tejcukor intolerancia miatt kerülje a tejtermékek fogyasztását.Fontos a fokozott fehérjebevitel, főként zsírszegény hús, hal, tojás formájában.Kerülni kell a koffein, alkohol és mesterséges édesítőszerek fogyasztását.Hatékonyan pótolja a kalóriát és csökkenti a gyulladást a halolaj és lenolaj.Fontos a bélflóra karbantartása probiotikumok segítségével.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához