Ezeket látta már?

Kankó (Gonorrea)

A kankó, vagy latin nevén gonorrea a Neisseria gonorrhoeae baktérium által okozott, legtöbbször nemi úton terjedő betegség. A baktérium nagyon fertőzőképes, de a betegség ma már könnyen kezelhető. A szexuális szabadosság komoly veszélyforrás a fertőzés terjedése, ill. az újrafertőzöttség kialakulása szempontjából.

A kankó (Gonorrea) tünetei

Férfiaknál:Sűrű, tejszerű váladék a hímvesszőből. (Egyes férfiaknál nem jelentkeznek tünetek).Vizeléskor fájdalmas, égető érzés.Nőknél:A nők 60%-a esetében tünetek nem jelentkeznek. Ez azért veszélyes, mert a fertőzött nő ilyen esetben nem jelentkezik kezelésre, így a betegség előrehaladtával a szövődmények könnyebben kialakulhatnak.Vaginális váladék.Fájdalom/égető érzés vizeléskor.Újszülötteknél:Zöldessárga szemváladék néhány nappal a szülés után.

A kankó (Gonorrea) esetleges komplikációi

SzövődményekA fertőzés férfiaknál a herére, nőknél a petevezetékre és a petefészekre terjedhet, ami terméketlenséget okoz.A fertőzés ráterjedhet az ízületekre és ízületi gyulladást (arthritist) vált ki.Vakság olyan csecsemőknél, kiket nem részesítettek azonnali kezelésben.

A kankó (Gonorrea) kiváltó okai

A méhnyak, az alsó húgyutak vagy a végbél Neisseria gonorrhea baktérium általi fertőzése. A betegség mindenek előtt a vaginális/anális/orális szex útján terjed, de az újszülöttek szülés közben a szülőcsatornában fertőződnek meg. A tünetek a fertőzés bekövetkezte után 2-10 nappal jelentkeznek.

Mit tehet Ön kankó (Gonorrea) esetén

Menjen el orvosához, ha azt gyanítja, hogy kankója van, vagy fertőzésveszélynek volt kitéve, továbbá, ha újszülött gyermeke szeme váladékozik!Szedje gyógyszereit az előírt módon akkor is, ha tünetei néhány nap múlva eltűnnek! A tünetmentesség nem azonos a gyógyulással.Kezeltesse szexuális partnerét is, hogy megelőzze az újrafertőződés veszélyét!Ne éljen nemi életet, amíg az orvos egészségesnek nem nyilvánítja Önt!

Mit tehet az orvos kankó (Gonorrea) esetén

Felállítja a diagnózist, antibiotikum kezelést rendel.

A kankó (Gonorrea) megelőzése

Legyen hűséges házas-, ill. élettársához!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához