A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Kankó (Gonorrea)

#hüvelyi fertőzés #kankó #szexuális úton terjedő betegség
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A kankó, vagy latin nevén gonorrea a Neisseria gonorrhoeae baktérium által okozott, legtöbbször nemi úton terjedő betegség. A baktérium nagyon fertőzőképes, de a betegség ma már könnyen kezelhető. A szexuális szabadosság komoly veszélyforrás a fertőzés terjedése, ill. az újrafertőzöttség kialakulása szempontjából.

Hirdetés

A kankó (Gonorrea) tünetei

Férfiaknál:Sűrű, tejszerű váladék a hímvesszőből. (Egyes férfiaknál nem jelentkeznek tünetek).Vizeléskor fájdalmas, égető érzés.Nőknél:A nők 60%-a esetében tünetek nem jelentkeznek. Ez azért veszélyes, mert a fertőzött nő ilyen esetben nem jelentkezik kezelésre, így a betegség előrehaladtával a szövődmények könnyebben kialakulhatnak.Vaginális váladék.Fájdalom/égető érzés vizeléskor.Újszülötteknél:Zöldessárga szemváladék néhány nappal a szülés után.

A kankó (Gonorrea) esetleges komplikációi

SzövődményekA fertőzés férfiaknál a herére, nőknél a petevezetékre és a petefészekre terjedhet, ami terméketlenséget okoz.A fertőzés ráterjedhet az ízületekre és ízületi gyulladást (arthritist) vált ki.Vakság olyan csecsemőknél, kiket nem részesítettek azonnali kezelésben.

A kankó (Gonorrea) kiváltó okai

A méhnyak, az alsó húgyutak vagy a végbél Neisseria gonorrhea baktérium általi fertőzése. A betegség mindenek előtt a vaginális/anális/orális szex útján terjed, de az újszülöttek szülés közben a szülőcsatornában fertőződnek meg. A tünetek a fertőzés bekövetkezte után 2-10 nappal jelentkeznek.

Mit tehet Ön kankó (Gonorrea) esetén

Menjen el orvosához, ha azt gyanítja, hogy kankója van, vagy fertőzésveszélynek volt kitéve, továbbá, ha újszülött gyermeke szeme váladékozik!Szedje gyógyszereit az előírt módon akkor is, ha tünetei néhány nap múlva eltűnnek! A tünetmentesség nem azonos a gyógyulással.Kezeltesse szexuális partnerét is, hogy megelőzze az újrafertőződés veszélyét!Ne éljen nemi életet, amíg az orvos egészségesnek nem nyilvánítja Önt!

Mit tehet az orvos kankó (Gonorrea) esetén

Felállítja a diagnózist, antibiotikum kezelést rendel.

A kankó (Gonorrea) megelőzése

Legyen hűséges házas-, ill. élettársához!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.