Koronavírus: az indiai mutáns Magyarországot is elérte

#indiai mutáns #indiai variáns #Magyarország #indiai mutáns tünetei
2021.05.28.
Koronavírus: az indiai mutáns Magyarországot is elérte

Ahogy az várható volt, megérkezett az indiai mutáns Magyarországra is.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy Magyarországon is megjelent az indiai mutáns. A koronavírus rendkívül gyorsan terjedő és fertőző variánsa az angoloknál már a betegségek 50-75 százalékáért tehető felelőssé.

Kiemelten fontos az oltások felvétele az indiai mutáns miatt

A jelenlegi oltások hatékonysága az indiai variáns ellen talán alacsonyabb lehet, mint a többi, eddig ismert mutánssal szemben, de még így is sokkal több esélyünk van oltottan, mindkét dózissal ellene, mint semmilyen oltás nélkül. Az eddigi kutatások alapján a Pfizer és az AstraZeneca is véd ellene.

A védettség megszerzése most azért is különösen fontos, mert az indiai mutáns kifejezetten gyorsan és agresszívan terjed, és olyan tüneteket is produkálnak a betegek, amelyekre eddig nem volt példa - ilyen a feketegomba-fertőzés is.

Az indai mutáns 4 jellemző tünete

A vírus indiai variánsát 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak.

Az indiai variáns a B.1.617 kódot kapta. Jelen tudásunk szerint két olyan mutációja is van, mely nagy mértékben gyengítheti a vírus elleni küzdelmet. Mindkét mutáció annál a fehérjénél található, melynek segítségével a vírus bekerül az emberi sejtekbe, nagyon leegyszerűsítve, amellyel a sejtekben található receptorokhoz hozzákapcsolódik. A változásoknak köszönhetően a vírus könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat.

Az E484Q segítségével a vírus könnyebben képes „kikerülni” a szervezet immunrendszerét, vagyis nagyobb az esélye arra, hogy elszaporodjon és súlyosabb tüneteket okozzon.

Az L452R pedig a vírus fertőzőképességére van hatással. Korábbi, hasonló mutációval rendelkező vírusvariánsok fertőzőképessége akár 20 százalékkal is nagyobb lehet, mint ezekkel a mutációkkal nem rendelkező variánsoké.

Kutatók szerint az új variáns új tünetekkel jelentkezett. A korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi négy tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

  1. kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
  2. emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
  3. hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
  4. feketegomba-fertőzés

Az indiai mutáns tüneteiről bővebben ITT írtunk --> Ezek az indiai mutáns jelei

Forrás: EgészségKalauz