Ezeket látta már?

Fülzúgás

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Fülzúgásnak nevezzük azt a tünetek, amikor a beteg külső ok nélkül zúgást, máskor csengő hangot, ropogást, szélfújás szerű vagy más hangot hall. A hang intenzitása rendkívül változatos. Valódi tinnitusról akkor beszélünk, ha a tünetek a beteget a hétköznapi életvitelében jelentősen akadályozza. Idős korban, különösen az iparilag fejlett országokban gyakori. A hang nem környezeti eredetű, hanem a beteg belső fülében keletkező idegi impulzus következménye.

A fülzúgás esetleges komplikációi

Az alapbetegség függvénye.

A fülzúgás kiváltó okai

A tinnitus nem önálló betegség, hanem számos betegség tünete. Leggyakoribb okok a következők:1. Nagyothallás2.Tartós zajártalom.3. Fülfájás4. A fül fertőzéses betegsége5. Fülben felhalmozódó folyadék6. Fülzsír7. Időskori halláscsökkenés8. Allergiás betegségek9. A hallóideg (VIII. agyideg) daganata (akusztikus neurinoma)10. Egyéb hallóideg-daganat11. Hallójárat-gyulladás12. Középfül-gyulladás13. Az egyensúlyozó szerv (Corti-féle félkörös ívjáratok) gyulladása14. A fülkürt elzáródása15. A hallócsontok összecsontosodása (otosclerosis)16. Idegentest17. Meniere-kór18. Szívzörej (olykor a beteg számára hallhatóvá válik)19. Vérszegénység20. A csontos Paget-(e.: pedzset) kórja21. Érelmeszesedés22. Pszichés zavarok23. Bizonyos mérgek24. Egyes gyógyszerek.

Mit tehet Ön fülzúgás esetén

Forduljon orvoshoz. A gyógyulás előfeltétele a kiváltó ok azonosítása. Fül-orr-gégész és neurológus szakorvos lehet segítségére. Kerülje a zajt. Hallgasson minél több zenét. Relaxáljon rendszeresen.

Mit tehet az orvos fülzúgás esetén

Tinnitus esetén legfontosabb az alapbetegség azonosítása és célzott kezelése. Kiegészítő kezeléseket írhat elő, pl:1. Hallókészüléket rendel.2. A tinnitus csökkentését elősegíti speciális elektromos készülékekkel, lágylézer-berendezésekkel.3. A beteg számára speciális tréninget biztosít, mellyel a beteg megtanulja a hallott hangokat mérsékelni.4. Megtanítja a beteget az ellazulás (relaxáció) képességére.5. Tinnitust csökkentő gyógyszereket rendel. Ezek serkentik a belső fül és az agy vérkeringését.

A fülzúgás megelőzése

A tinnitus megelőzésére hatékony módszerekkel ma még nem rendelkezünk.

Forrás: EgészségKalauz