Ezeket látta már?

Golyva

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A golyva a pajzsmirigy rendellenes megnagyobbodása, melyet sokféle ok válthat ki. A pajzsmirigyet normális esetben nem lehet látni. Ez a szerv H alakú belső elválasztású mirigy és a nyak közepén, az ádámcsutka előtt helyezkedik el. Funkciója szerint pajzsmirigyhormont termel, amely részben a test anyagcseréjének sebességét, részben a növekedést és a fejlődést szabályozza.

A golyva tünetei

Duzzanat a nyak közepén, amely fokozatosan növekedhet és csomóssá válhat az idő múlásával.Rendszerint fájdalom nélkül jelentkezik.

A golyva esetleges komplikációi

Hipotireózis (csökkent pajzsmirigyműködés tünetcsoport, amely a pajzsmirigyhormonok csökkent termelődése miatt jelentkezik).Légzési/nyelési nehézségek a golyvás pajzsmirigy légutakra/nyelőcsőre kifejtett nyomása miatt.Tirotoxikózis (kóros pajzsmirigytúlműködés) ritka esetekben. Pajzsmirigyrák ritka esetben.Az újszülöttek kreténizmusa (a pajzsmirigy-hormonok hiánya miatt kialakuló testi és szellemi visszamaradottság), mely esetekben az anyának súlyos, jódhiány miatt keletkezett golyvája volt. A jelenség a helyi jellegű (endémiás) golyva által sújtott területeken fordul elő.

A golyva kiváltó okai

Autoimmum betegség (mely esetben a szervezet immunrendszere önmaga, azaz gazdaszervezete ellen támad). A pontos mechanizmus nem teljesen ismert. Ez az ok gyakoribb a nők esetében.Bizonyos gyógyszerek, melyek megakadályozzák a pajzsmirigy hormontermelését.Jódhiányos táplálkozás. A világ egyes hegyvidékes területein, ahol a talaj és a víz gyakorlatilag alig tartalmaz jódot, a lakosság körében 20% felett lehet a golyvások száma. Ezt nevezik helyi jellegű vagy másnéven endémiás golyvának.

Mit tehet Ön golyva esetén

Menjen el orvosához, ha golyvára gyanakszik!

Mit tehet az orvos golyva esetén

Megerősíti a diagnózist, kizárja az egyéb pajzsmirigybetegségek lehetőségét.Tanácsokat ad.A korai, nem helyi jellegű golyva esetében pajzsmirigyhormon készítménnyel kezelést nyújt.Sebészeti beavatkozást végez, ha a golyva légzési/nyelési nehézségeket okoz.A helyi jellegű (endémiás) golyvát jódterápiával gyógyítja. Sajnos, ez nem ad jó eredményeket. (Ha egyszer a golyva kifejlődött, (főleg a kamaszkor után), akkor már keveset lehet tenni növekedésének megakadályozása érdekében.)Kezeli az esetlegesen fellépő szövődményeket.

A golyva megelőzése

Azok számára, akik helyi jellegű (endémiás) golyvával sújtott területen élnek:Használjanak a főzéshez jódozott konyhasót!Fogyasszanak tengeri eredetű élelmiszereket, melyek természettől fogva jódban gazdagok!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához